Deciziile și psihologia nevoilor umane

Din perspectiva psihologiei nevoilor umane (ca să înțelegi acest articol, citește-l mai întâi pe acesta), absolut toate problemele cu care ne confruntăm, indiferent de vârstă, sex, rasă, condiție socială sau context de viață, se grupează în doar două categorii: probleme de calitate („quality problems” este termenul original, în engleză) și probleme de siguranță („safe problems” în engleză). Dau termenii în engleză pentru că traducerea în limba română are ușor alte nuanțe și pentru cine înțelege limba engleză este mai simplu să perceapă toate valențele acestor termeni în limba de origine.

Dacă vei înțelege foarte bine aceste idei, vei putea să îți explici extrem de ușor de ce anumite lucruri, situații sau oameni din viața ta sunt acolo, de ce faci anumite acțiuni, ce te ține pe loc, ce se întâmplă cu tine și cu alții atunci când nu poți pune punctul pe i sau când treci mereu și mereu prin situații pe care ai crezut că le-ai încheiat. Ia-ți câteva minute, o hârtie și un pix și pune în practică ce îți scriu mai jos.

Să le luăm pe rând.

Problemele de calitate apar în momentele în care avem nevoie să luăm o decizie pe care o catalogăm a fi riscantă și care e menită, de cele mai multe ori, să ne ducă într-o altă etapă a vieții.

Exemple de astfel de decizii: efectuarea unei schimbări de carieră (fie că vrem să schimbăm compania la care am lucrat 10 ani, sau vrem să schimbăm radical domeniul de activitate, industria în care activăm etc.), angajarea într-o nouă relație sau trecerea la nivelul următor în relația pe care o avem (mutat împreună, logodnă, căsătorie, decizia de a face un copil) ori ruperea relației, mutarea într-un nou oraș sau o nouă țară, plecarea de acasă, schimbarea locuinței.

Probleme de calitate pot apărea, de asemenea, în situații de tipul: a lăsa garda jos și a fi vulnerabil în fața cuiva, a cere ajutor, a-i spune partenerului că îl iubești, confruntarea cu cineva atunci când ți s-a produs o nedreptate sau când vrei să schimbi o situație și te simți vulnerabil, pe o poziție inferioară celui cu care te confrunți (poate fi șef, părinte, partener de viață, prieten, copil, iar poziția inferioară nu este neapărat dată de o ierarhie în vreun fel, ci de perspectiva pe care tu o ai și puterea cu care îl investești pe celălalt).

Orice decizie care te scoate din zona ta de cunoscut este o decizie riscantă, care pune o problemă de calitate.

Când ne confruntăm cu o asemenea problemă, apare frica. Teama de ce se va întâmpla, de cum va ieși, de ce va trebui să faci în continuare. Nimănui nu-i e frică de rezultatele bune, că probabil nu ar mai fi așa greu să luăm deciziile riscante, dar tuturor ne e frică de rezultatele proaste.

La baza tuturor fricilor, din aceeași perspectivă a psihologiei nevoilor umane, stau, de fapt, doar 2 frici fundamentale: frica de a nu fi iubit și frica de a nu fi suficient (de bun, de frumos, de bogat etc.). Concret, dacă luăm decizia și iese prost, ne e teamă că:
1. nu suntem de ajuns ori suficienți (în ochii noștri sau în ochii celorlalți) și/sau
2. că pierdem iubirea celor pe care îi iubim.

Adică mai bine stau într-un job prost plătit, dar în care mă simt bun și apreciat decât să plec într-o companie nouă, unde iau mai mulți bani, dar nu știu dacă sunt la nivelul ăla și mi-e teamă, de fapt, că nu mă ridic la nivelul ăla.

Mai bine nu mă însor/mărit, că poate peste câțiva ani mă părăsește și mai bine plec acum decât să risc să iasă prost.

Mai bine nu îi spun că mă deranjează ce a făcut că poate mă părăsește și mai bine tac și înghit că poate-și dă seama singur(ă).

Sigur, fiecare își găsește exemplele lui. Sunt la fel de multe precum posibilele contexte concrete de viață prin care fiecare dintre noi trecem în acest moment sau am trecut și vom mai trece.

În acest punct, dacă lăsăm frica să conducă, atunci vom amâna decizia riscantă și pentru că nu vrem să gândim rău despre noi, în loc să ne confruntăm cu faptul că ne e frică și că ar putea să iasă rău, dar că e ok să luăm o decizie, atunci dezvoltăm ceea ce se numește o problemă de siguranță. Sau mai multe. Cu cât mai riscantă e decizia de calitate, cu atât mai multe probleme de siguranță vom găsi.

Problemele de siguranță sunt situații persistente în timp și care se află 100% sub controlul nostru: procrastinarea, ezitarea, dependențe sau adicții de orice fel, plânsul de milă, retragerea din relații, renunțarea, despicarea firului în patru, blamarea oricui, concentrarea fixistă pe ce nu a mers la alții, ce s-a întâmplat acum 10 ani, cum a fost în relația trecută, ce spun prietenii, ce ni se pare nouă că au alții și nu avem noi etc. E vina lui, a ei, a părinților, a sistemului, lasă că vedem mâine, stai să facem un plan detaliat, stai să facem și planul B și planul C, când vom avea mai mulți bani, când economia va crește, când se va schimba președintele, când vom avea mașină, nu e momentul acum, nu am timp, nu am bani, mai trebuie să mai învăț etc.

Problemele de siguranță par a fi sigure, pentru că ne protejează de teama că, dacă încercăm și dăm greș, nu vom fi suficienți și nu vom fi iubiți.

Pe termen lung, însă, problemele „sigure” vor provoca mai multe daune corpului, spiritului și relațiilor noastre decât problemele riscante o vor face vreodată. Iar una dintre belele majore ale acestor situații „sigure” este că se înmulțesc la infinit și se aduc una pe cealaltă continuu și continuu și continuu.

În foarte scurt timp, evitarea unei singure decizii riscante poate determina un tăvălug de probleme așa zis sigure, care te vor duce într-un blocaj de toată frumusețea. Și dacă vorbim doar de o stare de nefericire perpetuă sau de lipsa banilor, să spunem că nu ar fi foarte grav. Dar putem vorbi de îmbolnăvirea corpului, de depresii sau alte tipuri de dezechilibre mentale și emoționale, de multe alte situații grave și foarte grave. Pentru că a evita o decizie câteva zile e omenesc, a evita o decizie timp de o viață ne îmbolnăvește la propriu.

Evitând o decizie riscantă azi și dezvoltând câteva probleme sigure, acele probleme sigure te vor ajuta să eviți și a doua decizie riscantă. Și mai adaugi câteva probleme sigure. Și mai apare și a treia decizie riscantă. Și te miră că 10 ani mai târziu nimic nu merge, totul e în ruină și tu ești nefericit, sărac și bolnav.

Momentul potrivit încă nu a venit, ai ieșit dintr-o relație și ai intrat în alta la fel, nici un bărbat sau nici o femeie nu sunt bune, economia nu a crescut, președintele nu s-a schimbat, farfuriile alea pe care le păstrai pentru ocazii speciale s-au prăfuit sau chiar s-au spart. Și situațiile din viața ta persistă și tu nu îți mai amintești nici măcar ce decizii ai evitat și ce decizii ai fi vrut să iei.

Iar dacă te confrunți cu încă o decizie riscantă, ai atât de multe probleme sigure că nu vezi cum ai putea să mai iei decizia, că nu știi de unde și cum să începi. Sau situația inversă: dacă aș fi făcut asta acum 5 ani…

Reține un lucru: absolut toate situațiile din viața ta îți împlinesc una sau mai multe nevoi. Dacă încă nu ai citit despre cele 6 nevoi de bază, atunci, citește acest articol și revino aici după ce l-ai terminat.

Ia apoi o situație concretă din viața ta și trece-o prin filtrul celor 6 nevoi umane. E acolo de când te știi? A devenit atât de familiară că nu îți poți imagina cum ar fi să nu mai existe? E suficient de importantă cât să îți ocupe zilnic gândurile și simțurile? Atunci e foarte posibil ca acea situație, de care conștient ai vrea să scapi, să îți împlinească distructiv nevoia de siguranță. Pentru că ești în această situație primești atenție din partea celor din jur? Sau poate simpatie ori chiar iubire? Ori poate te face să fii atent(ă) tu la tine? Atunci e foarte posibil să îți împlinească nevoia de iubire și conexiune. Te ajută să crești, să evoluezi? Te ajută să devii creativ? Să găsești mereu resurse de a face față? Te ajută să simți empatie? Să dăruiești?

După ce stabilești ce nevoi îți împlinește, pune-ți următoarele întrebări:
– Care e prețul pe care cei din viața ta îl plătesc atunci când tu ești în această situație?
– Care e prețul pe care îl plătești tu să fii în această situație?
– Această situație te ajută să dăruiești mai mult celor pe care îi iubești sau nu? Le dă bucurie sau le fură bucuria?
– Dacă problema ar dispărea brusc, care ar fi nivelul următor pentru tine? Unde te-ai afla? Cum te-ai poziționa? Ce ar trebui să se întâmple? Cum ar arăta viața ta și a celor din jur? Pe cine ai putea ajuta? Cui i-ai putea fi de folos? Cine ar fi mai fericit? Cine ar avea o viață mai bună dacă tu ai fi mai fericit și ai progresa?

Având această radiografie, pe cât de detaliată o poți face, vei găsi puterea de a decide ca măcar una dintre problemele de siguranță să o elimini începând din acest moment. Poate nu vei fi pregătit să iei o decizie riscantă, dar e ok ca măcar să renunți la câte o problemă sigură, rând pe rând, până când vei putea lua și decizia principală. Toate problemele de siguranță sunt 100% în controlul nostru.

Reține încă un lucru: absolut toate situațiile din viața ta sunt acolo pentru ca tu să evoluezi.

Dar evoluția nu se produce niciodată în zona de cunoscut, ci în zona de necunoscut. Luând decizii, acționând, schimbând. Orice decizie, oricât de proastă ar fi, îți va aduce un beneficiu. Tot ceea ce ești azi este rezultatul deciziilor pe care le-ai luat.

Dacă iei o decizie proastă, vei ști că a fost proastă. Dar dacă stai 5 ani în dubii și nu decizi nimic, nu vei ști nici după 5 ani și nici altă dată care e decizia corectă. Ia decizia acum și speră că e cea bună. E singura cale prin care poți afla dacă o decizie e bună sau e rea. Mai mult decât atât, când stai în dubii te simți slab și neputincios. Cât de fericit poți fi simțindu-te așa? Când iei decizii te simți puternic și curajos. Iar dacă iei o decizie proastă, vei învăța cum să o faci pe următoarea mai bună.

Stând pe marginea drumului, contemplând, făcând 10 planuri de rezervă și fiindu-ți continuu teamă că dai greș nu vei ști niciodată ce ar fi putut să fie și nici nu vei fi mai aproape de a lua o decizie.

Ți-a plăcut acest articol? Dă-l mai departe prietenilor tăi. Dacă vrei să ținem legătură, atunci înscrie-te la newsletter și dă like paginii mele de Facebook. Ești dipus(ă) să iei o decizie „riscantă” și să începi un proces de transformare? Investește în Abecedarul schimbării, va fi o decizie pentru care te vei felicita destul de curând. Sau citește aici ce altceva pot face pentru tine.

Exit mobile version