Ești angajatul sau ești liderul afacerii tale?

Ești antreprenor? Ai o afacere care merge fără tine sau te consumă? Ești angajatul sau ești LIDERUL afacerii tale? O conduci tu pe ea sau te conduce ea pe tine?

Ești unde voiai să fii acum 1 an sau acum 5 sau atunci când ai început? Ești mulțumit de locul în care ești, sau, dimpotrivă, simți că ceva te blochează?

Dacă spui despre tine că ești antreprenor, dar după câțiva ani încă muncești 24/24, 7 zile pe săptămână, dacă încă nu ai ajuns să ai banii de care ai nevoie, dacă încă fiecare zi e o corvoadă și ai mai multe probleme decât succese, dacă încă mergi în pierdere și nu vezi nici o cale de a ieși de acolo, dacă marja de profit e atât de mică încât aproape că nu există, atunci ai un hobby, nu ai o afacere. 

E minunat să ai un hobby, pentru că asta înseamnă că îți place foarte mult ceea ce faci. Dar în hobby trebuie să investești mereu bani, energie și timp și nu devine profitabil decât dacă îl transformi în afacere. Afacerea presupune altceva. Hobby-ul este ceva ce există, afacerea este ceva ce se construiește. Ideal, ea pleacă de la o pasiune, de la un set de cunoștințe, de la o serie de lucruri pe care știi să le faci foarte bine, dar dacă astea sunt singurele lucruri pe care te bazezi, atunci șansele tale de a trece la nivelul următor sunt extrem de mici.

Când ai plecat la drum, ce ți-ai dorit să se întâmple? Pentru ce ai făcut afacerea? Au fost banii, a fost timpul liber, a fost nevoia de a face ceva pentru tine, de a face altceva cu viața ta, de a face ceva pentru tine sau pentru alții? Ai fost împins de la spate? Ai avut o idee? Ai rămas fără job și ai căutat ceva care să te ajute? Sau poate ai considerat că nu ți se mai potrivește condiția de angajat? Ce s-a întâmplat între timp? Ți-ai atins obiectivele? Ești departe de ele? Le-ai schimbat? Ai renunțat la ele și ai adoptat altele? Te-ai dezvoltat până la un punct, dar nu poți merge mai departe? 

Dacă te uiți în urmă, regreți că ai luat-o pe drumul ăsta sau ai convingerea că, oricât de multe provocări ai avea, nu te mai poți întoarce la slujba ta călduță și la ce erai înainte de a face o afacere? Dacă ești în situația în care ți-ai fi dorit să nu fi început, atunci poate e momentul să fii sincer(ă) cu tine și să te angajezi. Dacă ești în situația cealaltă, dar te-ai săturat să ai doar provocări, dacă vrei să depășești blocajul în care ești și te-ai decis să îți asumi responsabilitatea pentru tine, pentru afacerea ta, pentru ceea ce se întâmplă în viața ta și să găsești soluții de a trece la nivelul următor, atunci citește mai departe și înscrie-te în programul pe care îl pregătesc pentru tine. Continuă să citești, vei găsi detaliile mai jos.

Ai făcut cursuri, ai fost prezent la conferințe și seminarii din zona de business? Ai învățat noțiuni importante precum business plan, cash-flow, profitabilitate, managementul riscului etc.? Ești prezent oriunde și oricând, muncind continuu și răspunzând prezent la toate invitațiile, făcând oferte sub prețul pieței, renunțând la orice doar ca să meargă, ai făcut și faci continuu eforturi și cu toate astea tot nu merge? Simți că ai nevoie să mai angajezi încă 3 ca tine, dar banii pe care îi faci nu sunt suficienți? Sau ai angajat, dar nu poți da hățurile din mână și muncești și pentru angajații tăi?

Ai obosit? Te-ai săturat? Dacă NU, poți continua ce făceai și până acum. Dacă DA, atunci citește ce pot face pentru tine.

Statistic vorbind, doar una din 100 de companii înființate rezistă pe piață câțiva ani. Știai asta? Din cele care rezistă, doar una din patru devine ceea ce numim afacere, restul devin întreprinderi personale sau familiale care te ajută să supraviețuiești. Unde te situezi? Fii sincer cu tine și răspunde la această întrebare. După care, pune-ți întrebarea dacă răspunsul este cel pe care ți-l dorești sau nu. Dacă vrei să supraviețuiești, atunci poți continua să faci ce ai făcut și până acum. Dacă îți dorești altceva, atunci te aștept să te înscrii în programul pe care îl pregătesc pentru tine.

Indiferent de motivele pe care le-ai avut când ai început afacerea, dincolo de muncă, de implicare, de cunoștințe, de noroc, de mediu economic, de situația de acasă, de situația politică sau orice alt factor extern ție, există niște factori interni care te țin pe loc. Dacă ai discutat cu oameni care au succes în afaceri, ai putut observa că ei au o mentalitate extrem de diferită de a ta. Viziunea lor diferă destul de mult de a ta. Au ajuns la această viziune, crezi, după ce au făcut bani sau înainte? 

Ei bine, succesul în afaceri depinde cu mult mai mult de cine ești decât de ce știi. Și când spun asta, nu mă refer la cine ești în sensul de cui aparții și ce relații ai. Nu trebuie să îți dau eu exemple de oameni pe care nu ai da două cepe degerate, dar care au un succes de îți vine să „îi omori”. Oameni care știu cu mult mai puține decât tine, dar care fac ce tu nici nu poți visa. Chiar dacă nu îți vine să recunoști, pentru că, vorba aia, suntem oameni educați și cu scaun la cap, îți cam vine așa, în sinea ta, măcar să spargi ceva. 

Dacă nu trebuie să fii prea deștept ca să faci bani, atunci de ce mulți oameni deștepți nu fac? Aș face o mică glumă și aș spune: pentru că sunt prea deștepți. Uneori, asta strică. Dar motivul real este pentru că se autosabotează la tot pasul. Pentru că oricând poți învăța, oricând poți angaja, oricând poți obține ceea ce nu ai, dar dacă ceea ce ești nu îți dă voie să experimentezi succesul, atunci orice ai face este sortit eșecului.

Ia-ți câteva momente și pune pe hârtie toate credințele pe care le ai legate de succes, de bani, de afaceri. Pune pe hârtie ce crezi despre tine și despre capacitățile tale. Ai un asociat? Scrie și ce crezi despre el și despre capacitățile lui. Ce spui despre clienții tăi? Ce spui despre potențialii clienți? Ce crezi tu despre succes? Ce gândești când te uiți la oameni care au bani, care au afaceri profitabile? Scrie și toate fricile pe care le ai. Fii extrem de sincer. Nu citi mai departe până nu ai scris tot ce ți-a venit în minte.

Ți-e frică de eșec sau ți-e frică de succes? Crezi despre tine că ești sau nu ești suficient de bun(ă)? Crezi că poți face 1 milion de euro din afacerea ta? Sau că te vei chinui până la sfârșitul vieții tale să plătești datorii și credite la care cu drag ai renunța dacă ai putea? Crezi că ești mai bun(ă) decât concurența ta sau mai slab? Crezi despre tine că ai o misiune și ceva de oferit lumii? Crezi că viața se întâmplă pentru tine și nu împotriva ta? Ți-e frică „să te arăți în lume”? Care e atitudinea pe care o ai atunci când apare o nouă provocare? Te respecți pe tine? Te poți imagina având succes? Ai încredere în ce ești, ce poți, ce știi? Crezi că meriți ceva mai bun? Ești sigur(ă) pe tine? Crezi în ceea ce faci/ vinzi/ promovezi? Și, probabil cea mai importantă întrebare: 

Ești ANGAJATUL sau ești LIDERUL afacerii tale?

Ei bine, ceea ce scrii pe hârtie va determina într-o proporție mult mai mare viitorul afacerii tale decât cunoștințele pe care le ai. Nu poți crește o afacere atunci când nu știi încotro mergi, când te conduce ea pe tine și nu tu pe ea, când singurul risc pe care ți l-ai asumat este să îți fi lăsat jobul călduț pe care l-ai avut anterior. 

Nu poți face 1 milion de euro dacă ai 1.000 lei și singura ta preocupare este cum să reduci cheltuielile. Cu toții avem tendința de a ne uita la cei care au reușit văzând doar succesul, nu și munca, nu și eșecurile, nu și fricile. Și, cu siguranță, avem senzația că ei au avut altceva decât noi. Alte conexiuni, alți bani, alt cadru economic, alt… dar singurul lucru diferit pe care l-au avut a fost un alt MINDSET. 

Oamenii care reușesc sunt oameni care știu că „atunci când vrei, vei găsi o cale, când nu, vei găsi o scuză”. Oamenii care reușesc nu așteaptă oportunități, creează oportunități. Oamenii care reușesc nu se concentrează pe cât pe rea e o situație, ci pe ce pot face ca să iasă din ea, pe cum pot genera alte rezultate, pe cum pot crea conjuncturi. Oamenii care reușesc nu roagă pe nimeni să le cumpere serviciile și/sau produsele. Oamenii care reușesc nu își pierd timpul căutând probleme pentru soluțiile pe care le au, ci caută soluții pentru problemele pe care le înfruntă. Oamenii care reușesc greșesc de nenumărate ori înainte de a avea succes. Dar greșeala devine lecție, nu piatră de moară. Oamenii care reușesc nu se lasă definiți de ceea ce au pierdut, de trecutul lor și de greșeli. Ei rescriu istoria, dacă e cazul, și o folosesc în avantajul lor. 

Am fost educați, din păcate, că viața e grea, succesul nu e pentru oricine, trăim într-o lume nesigură și plină de probleme, că nu ne putem controla emoțiile, nu ne putem schimba, nu, nu, nu… Foarte multe nu-uri. 95% din ce experimentăm în viață vine din programele subconștiente pe care le-am preluat din familie și din societate și marea lor majoritate sunt negative și limitative. Și asta e valabil în orice domeniu al vieții, nu doar în afaceri.

Credințele și limitările tale vor genera succesul sau insuccesul tău, mai mult decât orice altceva.

Prin urmare, dacă ai o afacere, de preferat de mai mult de unul-doi ani, ai trecut de testul cunoștințelor, ai toate informațiile, ai investit nu doar timpul, ci și banii tăi, ai făcut totul „ca la carte”, ai și idei și tot ce trebuie și tot te împiedici, ai două variante: angajezi un coach personal (citește aici ce pot face eu pentru tine) sau te înscrii la programul pe care l-am pregătit pentru tine și care este o combinație de coaching cu consultanță, care te va ajuta să ai și un mindset de antreprenor și o afacere care începe să devină profitabilă.

Exit mobile version