Frica de schimbare

Ce este frica de schimbare și de ce apare?

Înainte de toate aș vrea să îți spun și să te asigur că frica de schimbare este absolut firească. Chiar dacă ai senzația că doar ție ți se întâmplă și toți ceilalți sunt cu mult mai „curajoși” sau mai „puternici” decât tine, află că este în natura umană să ne fie teamă de lucrurile pe care nu le cunoaștem, mai ales dacă acestea ne pot afecta în mod negativ pe noi sau pe cei pe care îi iubim. Cu toții o experimentăm, în grade diferite, în momente cheie de viață, în situații care ne provoacă: schimbările la locul de muncă, relațiile personale (mai ales în momentele importante ale relației, cum ar fi căsătoria sau divorțul), nașterea unui copil, decesul unui membru al familiei etc. Uneori facem față schimbărilor mai ușor, alteori mai greu.

Cauza principală a fricii de schimbare este teama de necunoscut, de ceea ce ar putea apărea în noul context pentru că nu ne-am confruntat anterior cu o situație asemănătoare. Alte cauze ale fricii de schimbare pot fi:
– teama de eșec și de a nu face față noii situații;
– teama de a pierde controlul și/sau siguranța;
– teama de succes (ce s-ar întâmpla dacă chiar ne iese);
– teama de a nu fi „de ajuns”, „suficient de bun… etc.”;
– teama de a pierde iubirea/ sprijinul/ apropierea etc. celorlalți;
– inflexibilitatea mentală (uneori, pur și simplu, nu putem accepta o idee nouă pentru ceea ce este);
– „prezicerea” viitorului prin asociere cu evenimente trecute.

Este vreodată binevenită schimbarea?

Da, schimbarea este, și ea, în natura umană. Cu toții ne schimbăm în fiecare zi fără să ne dăm seama. Dar schimbarea este și necesară și binevenită atunci când devenim prea confortabili în rutina noastră. Pentru că, deși aparent ne este bine să controlăm totul, la un moment dat confortul se transformă în suferință. Dacă nimic nu se schimbă în viața ta pe perioade lungi de timp, dacă nu mai evoluezi în niciun fel, dacă jobul nu îți mai aduce satisfacție și nu te mai provoacă, dacă relația în care ești nu te (mai) face fericit(ă), oricât de riscantă ar părea o schimbare, ea devine necesară pentru a face loc pentru altceva. Și cu cât mai multă rezistență opui, cu atât mai greu îți va fi atunci când va trebui să schimbi pentru că nu mai ai altă opțiune.

De cele mai multe ori frica de schimbare este doar o problemă de atitudine. Și este educată. Învățăm să ne fie frică de ce s-ar putea întâmpla dacă iese rău. Că dacă am ști că iese bine am face schimbări cu bucuria cu care plecăm în vacanță.

Cum să te „împrietenești” mai ușor cu situațiile noi?

Cel mai important pas este să conștientizezi motivul fricii tale și să îți cunoști foarte bine temerile.

Este foarte greu să lupți cu ceva invizibil, prin urmare, dacă nu știi de ce îți este frică e cu mult mai greu să schimbi ceva. În plus, de cele mai multe ori, atunci când identifici ce anume declanșează frica, intensitatea ei scade.

Obișnuiește-te să faci mici schimbări la perioade scurte de timp.

Mai renunță la tabieturi, cunoaște oameni noi, încearcă experiențe noi, fă lucrurile altfel decât cum ești obișnuit(ă) acum. Începe cu schimbările care îți plac. Asta te va ajuta să accepți mental că viața ta poate fi și altfel decât o știi. Mai mult, vei avea o stare de spirit cu mult îmbunătățită și asta îți va da mai multă energie și mai mult curaj.

Fă schimbări „controlat”.

Pregătește-te din timp, creează liste cu argumente pro și contra, amintește-ți că oricât de grele au fost schimbările pe care le-ai făcut până acum, ai depășit toate situațiile și ești unde ești tocmai pentru că ai făcut schimbări. Pune pe hârtie toți pașii pe care ar trebui să îi faci pentru a ajunge la ceea ce îți dorești. Asta te va familiariza cu noua situație și te va ajuta să înțelegi că necunoscutul nu e chiar total în afara controlului tău. Desigur, rememorează și situațiile în care nu ai făcut o schimbare (nu ai luat o decizie, nu ai acționat etc.) și ce bine ar fi fost acum să o fi făcut atunci…

Cu toții avem regrete de tipul „de ce nu am făcut eu asta acum x ani”, „dacă aș mai avea eu acum vârsta x” etc. Dar nu învățăm să nu continuăm așa, ne spunem tot mereu povești despre cum e prea târziu, atunci era bine. Ei bine, nimic mai fals. Oricând, în orice moment, la orice vârstă ESTE BINE să faci schimbări. Regretele nu te ajută, acțiunile da.

Începe cu pași mici.

Dacă nu ai făcut schimbări importante în ultimii ani, obișnuiește-te cu schimbări de mai mică anvergură. De exemplu, nu îți da demisia de la un loc de muncă înainte să găsești un altul. Dacă vrei să îți deschizi o afacere, deschide-o în timpul liber, câtă vreme ai un venit stabil în paralel și nu părăsi locul de muncă înainte să începi să ai un câștig din afacerea ta (care să îți susțină măcar cheltuielile de bază). Dacă vrei să ieși dintr-o relație, întâi gândește-te unde te duci și ce vei face înainte de a fi în lift cu bagajele și a te trezi că nu ai unde să dormi la noapte.

Schimbă atenția pe care o dai riscului cu atenția asupra tuturor realizărilor tale anterioare.

Cu toții facem lucruri incredibile în viața noastră, dar de cele mai multe ori trecem peste ele ca și cum ar fi banale. Ne învârtim mereu în jurul eșecurilor pe care le-am avut și ne construim povești despre cum nu suntem în stare. Complet fals și asta. Ai fost în stare de foarte multe lucruri până aici, faptul că ai avut un eșec nu înseamnă că nu mai poți face nimic.

„Ajustează” cercul de oameni cu care interacționezi.

Înconjoară-te de oameni care te fac să te simți bine, să râzi, cu care poți discuta fără „perdea” și care te pot ajuta să schimbi perspectiva asupra unei situații. La polul opus, interacționează cât mai puțin cu oameni care „pun paie pe foc”.

Învață să devii conștient(ă) de propria ta respiraţie.

Respiră profund și în mod conștient de cel puțin câteva ori pe zi, dar mai ales atunci când simți că ești depășit(ă) de o situaţie, că îți este frică sau că intri în panică.

Adoptă obiceiuri noi.

Încearcă metode alternative de relaxare: yoga, meditaţie, plimbări lungi în aer liber, sport etc. Aceste activități te vor ajuta să îţi gestionezi cu mult mai bine stresul, să ai o stare de spirit mai bună, să vezi lucrurile diferit. Chiar dacă acum crezi că făcând sport nu are cum să te ajute să îți schimbi jobul, vei vedea că orice schimbare care îți aduce un plus de energie, o stare de spirit mai bună și o pauză de la gândurile obișnuite poate determina situații la care nici nu te poți gândi acum. Ca să nu spunem că vei arăta mai bine, corpul tău va fi mai sănătos, creierul mai oxigenat și te vei odihni mai bine.

Caută sprijin profesional.

Cu toții avem nevoie de asta, cel puțin din când în când. Că alegi să mergi la un psiholog, un coach, un mentor sau o altă persoană cu care rezonezi și care are pregătirea de a te ghida printr-un proces de schimbare, important e să o faci. Această alegere te poate ajuta atât în situații simple de viață, cât mai ales în cele complicate. Nu e nicio rușine să recunoști că ai nevoie de ajutor și nicio problemă să faci schimbările de care ai nevoie sau pe care le dorești împreună cu cineva care să te susțină. Dacă nu ți-e rușine să chemi instalatorul când se defectează ceva în baie, atunci nu are de ce să îți fie rușine să apelezi nici la un astfel de ajutor.

Amintește-ți de ce vrei să faci schimbarea și beneficiile pe care vrei să le obții.

Compară cu ceea ce trăiești acum și găsește motivația de a merge mai departe știind că oricât de prost ar ieși, oricum nu ești mulțumit(ă) de ceea ce trăiești acum și că, în situația în care chiar nu faci nimic, suferința îți este garantată.

Acceptă că evoluția înseamnă schimbare.

Nu vei putea avea niciodată ceva mai bun în viața ta dacă vei rămâne în același loc în care ești acum. Iar ceea ce nu putem controla și nu putem prezice putem crea. Da, atunci când nu știi cum se termină o poveste poți face tot ce ține de tine să iasă cum vrei tu. Nu controlezi exteriorul, dar controlezi ceea ce decizi, ceea ce faci, locul în care te afli, oamenii cu care însoțești… și, cel mai important, controlezi povestea pe care o construiești mental în jurul riscului de a ieși prost.

_____________

Dacă ai ajuns până aici și ai rezonat cu ce ți-am transmis, încearcă și ghidul gratuit pe care îl găsești aici sau Abecedarul schimbării. Sau, dacă simți nevoia de mai mult, citește aici cum te pot ajuta.

_____________

Abonează-te la newsletter pentru mai multe surse și resurse de inspirație, motivație și stare de bine.

Exit mobile version