Vindecarea relațiilor toxice

Din 5 septembrie, un nou grup de lucru pentru femei. Întâlniri săptămânale în București.

Later edit: înscrierile pentru acest grup s-au încheiat. Te aștept cu un mesaj dacă simți că te pot ajuta printr-un program individual sau abonează-te la newsletter și vei primi din timp invitații la evenimente sau alte informații de interes pentru tine. 

Un nou grup pentru femei, în București, începând cu data de 5 septembrie 2023. Dacă ești femeie, ai ieșit dintr-o relație toxică (sau chiar mai multe în trecut) și nu vrei să o iei de la capăt la fel, atunci acest grup este pentru tine.

Să fii într-o relație toxică este cu mult mai rău decât ar putea crede vreodată o persoană care nu a experimentat acest lucru niciodată. Și de foarte multe ori persoanele care trăiesc astfel de situații realizează foarte târziu ce li se întâmplă și încearcă pentru perioade foarte lungi de timp să rezolve, să schimbe, să facă mai bine.

Mai mult decât atât, trăim într-o societate care arată cu degetul foarte ușor, care judecă atunci când nu ar trebui și marginalizează adesea persoanele care au probleme de orice fel, pe motivul că „se plâng”, „nu sunt puternice”, „au energia joasă”, „sunt prea negative” etc. E plin internetul și e plin orașul de discuții și întâlniri despre regăsirea ei sau a lui, despre cum să-l sau să o cucerești, cum să-l ții și ce să faci să fie bine, feminitate, bărbatul alfa, femeia modernă, bărbatul puternic, arhetipuri, copilul interior, spiritualitate. Între timp, însă, vedem o mulțime de oameni singuri, frustrați, anxioși, nefericiți. Din ce în ce mai singuri, din ce în ce mai izolați și din ce în ce mai puțin dispuși să își asume o relație și să lucreze împreună cu partenerul pentru a le fi bine împreună.

Din ce în ce mai mulți oameni se află în relații toxice și mulți dintre ei se agață de o relație cu disperare pentru că nu știu cum să fie fără partenerul de acum, pentru că se simt vinovați, pentru că le e frică de singurătate, pentru că nu se simt suficient de buni sau de merituoși pentru a avea ceva mai mult sau a fi iubiți. Și caută răspunsurile mereu în afară, niciodată în interior. Și dacă le caută în interior, au dat de multe concepte poleite și nu înțeleg de ce la ei lucrurile nu merg.

Ce înseamnă o relație toxică?

O relație toxică nu înseamnă doar abuz fizic (deși situațiile în care un partener abuzează de forță sunt destul de des întâlnite chiar și în așa-zisa societate evoluată în care trăim, cu mult mai des decât v-ați închipui și nu doar în cazurile de lipsă de educație sau în anumite medii sociale, așa cum v-ați gândi).

O relație toxică înseamnă orice altă formă de abuz, care de multe ori e chiar mai gravă decât abuzul fizic. De obicei, când e vorba de un abuz emoțional, victimele nu realizează decât foarte târziu sau chiar niciodată.

Atunci când un partener doar tună și fulgeră, condiționează tot ce oferă, spune cuvinte care dor sau jignesc, are doar nemulțumiri când e vorba de tine și de relația voastră, reproșează continuu, e mereu pe un picior de plecare, nu are niciodată timp pentru tine și, mai ales, te face continuu să te simți singurul(a) vinovat(ă) pentru ce se întâmplă în relația voastră, relația este toxică.

Atunci când orice s-ar întâmpla este doar vina ta, când „nu îl/o înțelegi niciodată”, „nu pricepi ce sacrificii face pentru tine”, atunci când, deși tu știai clar că ceva te doare, brusc, în urma unei discuții în care îi spui ce te doare te simți vinovat(ă) și cea mai rea persoană de pe lume, relația este toxică.

Când partenerul are nevoie mereu de pauze ca să se gândească sau să înțeleagă ce vrea și, de fapt, are nevoie de pauză ca să fie liber pentru alte experiențe, relația este toxică. De obicei se întoarce mereu și mereu și își cere scuze. Apoi îți oferă niște momente de vis. Și apoi redevii iar persoana rea și vinovată de tot ce se întâmplă și iar pleacă. De fiecare dată când pleacă tu îl/o vrei înapoi, că nu poți trăi fără el/ea, viața brusc nu mai are sens și singura persoană vinovată ești tu, deci faci orice numai să se întoarcă la tine.

„Dacă îi pregătesc mai des cina, mă va iubi mai mult. Dacă nu mai spun nimic rău, mă va iubi mai mult. Dacă mă prefac că totul e în regulă mă va iubi mai mult.” Îți spui asta de 10 ani. Sau de 20. Te-a iubit mai mult? Nu, pe zi ce trece e mai rău.

În situația asta sunt deopotrivă și bărbați și femei, dar mai multe femei decât bărbați. Și lor mă adresez acum.

De ce rămân femeile în asemenea relații?

De obicei răspunsul este frica. Frica de singurătate, frica de ce vor spune ceilalți, frica de eșec, frica de a merge mai departe, frica de necunoscut. Rău cu rău, dar mai rău fără rău. Așa au văzut la părinți. Așa văd în jurul lor. Dacă ești singură, presiunea socială este imensă. „E ceva în neregulă cu tine!” Apoi, câtă vreme ele sunt vinovate mereu, vor sta mereu să îndrepte lucrurile. Vor fi acolo pentru el, pentru că îl iubesc și el este cel mai bun om de pe lume, ele sunt rele.

Dacă au noroc, partenerii își găsesc, într-un final, alte „victime” și pleacă ei. Definitiv. Doar că femeile, în loc să vadă norocul, văd nenorocirea. Au rămas singure. Dacă mai au și copii e și mai rău. Și scenariile negre sunt din ce în ce mai dese și mai apăsătoare. Vina escaladează orice vârf de până atunci. Nu am fost suficient de bună, nu l-am înțeles, sunt rea, sunt urâtă, nu merit.

Toate prietenele sunt în relații. Nu au cui să se plângă, nu au cu cine să discute. Toată lumea le judecă și le arată cu degetul. Lipsa de încredere, dezorientarea, oboseala vor acutiza toate aceste stări și le vor ține captive într-un cerc vicios din care pe măsură ce trece vremea este din ce în ce mai dificil să iasă. Și peste toate, rușinea. Rușinea că au fost părăsite, rușinea că nu sunt puternice, rușinea că nu pot merge mai departe, rușinea că plâng prea mult, rușinea…

Efectele unei relații toxice

Stres la cote alarmante, nesiguranță și izolare. Persoanele implicate în relații toxice se simt mereu în alertă, fără apărare, nesigure pe ele și extrem de singure. Toate aceste stări sunt urmarea absolut firească a conflictelor și tensiunilor constante la care sunt supuse pe perioade foarte lungi de timp. Critica, umilința, insultele sau chiar abuzul fizic determină o scădere accelerată a încrederii de sine, sentimente de neputință și o imagine per total negativă a propriei persoane, dar și a vieții în general.

Confuzie, dezechilibru emoțional și mental și chiar dezechilibre de sănătate. În majoritatea cazurilor, persoanele implicate în relații toxice încep să aibă probleme ca insomnie cronică, migrene repetate și stări generale foarte proaste care vor conduce, la un moment dat, la situații cu mult mai grave.

Dependență de partener. Cu cât mai mult timp trece și cu cât mai mult scade imaginea despre sine, încrederea și bucuria de a trăi, cu atât mai greu este să ieși dintr-o relație de acest tip. Perioadele bune te fac să crezi că lucrurile pot fi rezolvate și îți dau multă speranță, pentru ca în scurt timp abuzurile să reînceapă și tu să crezi din nou că e vina ta și să o iei de la capăt. Peste toate, frica, neputința, rușinea.

Dacă ești femeie, locuiești în București și AI IEȘIT dintr-o relație toxică, ai epuizat deja toate cercurile în care se discută despre feminitate, despre reguli, despre ce să faci, când și cum și de ce și, cu toate astea, te simți singură și simți că nu te mai pot regăsi, nu poți ieși din starea neagră în care te afli, dacă te simți abandonată, fără sprijin, plină de dureri, angoase și regrete, dacă dai vina doar pe tine, dacă prietenele tale „sunt prea puternice și nu au chef de plânsetele tale”, dacă nu ai cui să spui ce te doare și ai senzația că tu ești ultima femeie de pe pământ și că nici o altă femeie nu e atât de slabă ca tine, atunci citește mai departe. Dacă nu, dă mai departe mesajul ăsta unei prietene care are nevoie de el.

Acesta este al 5-lea grup de lucru pe care îl organizez și are ca scop ghidarea voastră pentru a ieși din aceste situații, a reuși să mergeți mai departe și să aveți relații sănătoase pe viitor. Vom lucra împreună pentru ca pe viitor să aveți experiențe care să vă bucure, să vă simțiți bine în corpurile voastre, să fiți mândre de ceea ce sunteți.

Este important și să înțelegeți ce s-a întâmplat și cum. De asemenea, să puteți transforma aceste relații în experiențe din care învățați. Este important să vă concentrați pe ceea ce aveți de oferit, pentru că în fiecare moment în care voi așteptați să se întoarcă el sau să se schimbe ceva, pierdeți momente în care puteți face pe altcineva fericit sau vă puteți, pur și simplu, bucura de viață.

Întâlnirile au loc săptămânal, în fiecare marți de la orele 18.30, în București, într-un spațiu central, ușor de accesat cu mijloacele de transport sau cu mașina personală. Stăm împreună aproximativ 3 ore, facem exerciții de grup, discutăm, rezolvăm. Vom aduna toate cioburile în care credeți că sunteți împărțite și vom crea, împreună, alte povești de viață.

La finalul acestui drum veți fi încrezătoare, veți privi viața (nu doar relațiile) cu alți ochi, veți îmbunătăți multe aspecte ale vieții, veți fi acele persoane incredibile pe care în acest moment nici măcar nu le intuiți. Veți descoperi multe resurse pe care nu credeați să le aveți, veți deveni mai creative, veți lua decizii mai bune și veți face alegeri care să determine un parcurs de viață cu mult mai bun pentru voi. Veți învăța să setați limite sănătoase și să spuneți nu atunci când trebuie. Vă veți (re)descoperi și veți înțelege nu doar câtă putere aveți, ci și câtă a fost cu adevărat necesară să treceți prin situațiile prin care ați trecut.

Ce îți aduce această experiență?

De ce grup?

Fiindcă subiectul este unul extrem de delicat, fiecare persoană va fi primită în grup doar în urma unui mic interviu.

Nu va fi un grup de socializare, ci un grup de lucru, este important ca participantele să aibă lucruri în comun și un interes comun: să treacă peste trăiri și relații toxice. Nu pot veni în grup persoane care sunt curioase, care se plictisesc acasă sau care ar vrea să înțeleagă cum e cu relațiile toxice.

De asemenea, pentru că într-o situație de acest fel una dintre probleme este „ce spune lumea” sau „nu pot să mă afișez așa”, singurele persoane care vor ști detalii concrete despre viața ta privată și numele tău real vom fi noi două: eu și cu tine. La întâlnire te vei prezenta doar cu prenumele și nu vom da detalii legate de joburi, nume de familie și alte date de identificare decât în măsura în care vei vrea tu să o faci. Unele participante vor vrea să lege prietenii cu celelalte, dar asta este la alegerea fiecărei participante.

Tot ce se va întâmpla în interiorul grupului va rămâne confidențial.

Fiecare persoană va primi o declarație de confidențialitate pe care o va semna înainte de prima întâlnire și se va obliga să nu discute cu nici o terță parte despre ce aude sau vede în cadrul grupului în ceea ce privește poveștile altei participante, cu atât mai mult să posteze online sau să scrie despre asta. Nimeni nu va face înregistrări, poze sau filme. Nici măcar eu. Locul de desfășurare va fi transmis doar persoanelor înscrise, înainte de prima întâlnire.

Cum te înscrii?

După ce completezi formularul de mai jos, la scurt timp te voi contacta cu întrebări și/sau detalii și vom purta un dialog fie telefonic, fie online (Google Meet sau WhatsApp) înainte de a-ți confirma dacă vei putea veni sau nu în grup. Este important să înțelegi că toate participantele trebuie să aibă interese comune și să poată lucra împreună, iar numărul de participante este limitat.

Respingerea nu înseamnă că povestea ta este mai puțin importantă decât ale celorlalte, ci că în grupul care se formează nu te-ai putea simți bine și nu va fi bine pentru tine să participi.

Dacă ești acceptată în grup și vrei să participi, va trebui să achiți costul primei luni și ulterior vei primi toate datele legate de locație și organizare.

Cât costă?

Costul pentru o persoană, pentru o lună de zile (4 sau 5 întâlniri, după caz), este de 700 lei. Plata se va face lunar, la începutul lunii. Tariful nu diferă în situația în care o lună are 4 sau 5 zile de marți, nici dacă lipsești la o întâlnire sau vii la toate. Confirmarea locului se face prin achitarea în avans pentru luna septembrie, ulterior puteți face plata la prima întâlnire din luna respectivă. Nu ofer variantă de plată pentru mai multe luni în avans, pentru că nu pot estima cu exactitate în acest moment cât va dura acest proces.

Confirmarea locului se va face în ordinea primirii mesajelor de la voi și apoi în ordinea în care plătiți pentru prima lună.

Pe parcurs, la grup NU vor putea adera alte persoane, odată ce începem și grupul se formează, vom lucra împreună în această formulă până la final. Nu este obligatoriu să veniți în fiecare săptămână, dar ar fi bine să o faceți și veți vedea singure de ce.

Cât durează acest proces?

Depinde de fiecare dintre voi. Când vei simți că nu mai ai nevoie de acest grup, te poți retrage. Unele dintre voi veți veni mai mult timp, altele mai puțin. Va fi un grup dinamic și o unealtă minunată, care te va ajuta să mergi mai departe și să creezi o nouă viață pentru tine. Grupul se va dizolva când veți rămâne mai puțin de 4 participante. Din experiența celorlalte grupuri, o medie de 8-10 luni. Unele vor continua o perioadă mai lungă de timp, altele mai puțin.

Cine sunt eu?

Dacă ești prima dată în contact cu mine, atunci te invit să citești detalii aici și aici. Pe scurt, însă, sunt Life Coach cu experiență de 6 ani de lucru 1 la 1, dar și grupuri ori ateliere de dezvoltare personală, NLP Practitioner, blogger, om de comunicare, freelancer din 2008, MBA, pasionată de oameni și experiențe, căutător de sensuri și explorator de visuri îndrăznețe. Sunt un om care a realizat „imposibilul” de câteva ori în viața asta și ajut acum alți oameni să facă același lucru. Ceea ce mi-aș dori să fac și pentru tine. Vrei să citești ce spun unii dintre clienții mei despre mine? Citește aici.

Înscrierile s-au încheiat, îmi pare rău. Dar poate un program individual ar fi de ajutor? Trimite-mi un email la adresa diana@dianasoare.com cu povestea ta și te contactez în maxim 2 zile.


Nu este pentru tine mesajul ăsta, dar vrei să rămânem în contact? Abonează-te la newsletter.


Vrei să faci o schimbare, însă nu vrei să lucrezi cu cineva? Nu vrei grup, nu vrei să spui la nimeni, nu vrei să te deschizi în fața nimănui? Abecedarul schimbării ar putea fi un instrument ideal pentru tine. 

Exit mobile version