M-am întâlnit aseară cu Bill Gates. Ne-am uitat la știri, apoi la „Las Fierbinți” și am mâncat semințe.

Ce e mai plauzibil după afirmația asta: să devin vedetă la tv sau să fiu dată în judecată de avocații lui Bill Gates? Sau dacă mă lasă Bill Gates în plata Domnului și nu se pune la mintea mea, tinzi să mă crezi sau spui că am luat-o razna și mă faci de râs la toți cunoscuții mei și ai tăi? De ce crezi că am luat-o razna? Pentru că am mâncat semințe cu Bill Gates sau pentru că ne-am uitat la știri? Răspunde-ți la întrebare înainte de a continua să citești.

Cât de plauzibil poate fi un asemenea program pentru Bill Gates? Cam cât de des crezi că acest om are un program de seară care include câteva ore de stat la televizor și mâncat semințe? Bine, fie, poate nu semințe, sărățele. Sau cartofi prăjiți. Îmbrăcat în pijamale ori cu „hainele de casă”, care sunt hainele de acum 3 ani pe care nu le mai poate purta pe stradă pentru că s-au boțit. De ce nu crezi că e plauzibil?

Serios, răspunde la întrebările astea. Ia o foaie de hârtie chiar și notează-le.
Cât de des crezi că se uită la emisiuni de showbiz, la știri, la telenovele, la seriale?
Cam cât de des îl vezi postând mesaje pline de furie și frustrări?
Cam cât de des sare la bătaie în comentarii  pe Facebook?
Cam câte ore crezi că își petrece online, căutând la alții ceea ce nu are el și apoi frustrându-se pentru că el nu are și nu va avea?
Cât de mult crezi că îl interesează ce spun eu despre el, ce spui tu sau ce spune presa?
Cât de mult crezi că îl afectează faptul că tu îl înjuri de mamă pentru că el a reușit și tu nu? „Sigur nu a fost un om cinstit de are atâția bani. Oamenii cinstiți trag pentru fiecare bănuț și nu vor face niciodată avere.”

Oare ce program are Bill Gates ziua? Dar seara?
Cât de mult îl interesează realitatea pe care o vede la televizor și cât de mult își ia deciziile bazându-se pe ce vede la știri?
Ce crezi că face toată ziua? Stă la plajă și la masaj? Se plimbă? Stă pe Facebook? Joacă jocuri online?
O întreabă pe mama dacă să investească acum sau luna viitoare? Ori dacă să plece în vacanță sau să mai aștepte?
Își întreabă prietenii care nu au făcut vreodată vreo afacere dacă să înceapă sau nu un proiect? Se consultă cu oamenii care nu au realizat niciodată nimic în viața lor? Și dacă ăștia îi spun că nu va reuși, el se va uita la televizor de acum până la sfârșitul vieții lui crezând că au dreptate și sigur nu va reuși, deci mai bine nu începe?

Hai, curaj, fă scenarii! Sunt doar în mintea ta, nu le știe nimeni, nu te dă nimeni în judecată, deci libertate totală.

Dacă în loc de Bill Gates vorbim despre Ingvar Kamprad se schimbă răspunsurile? Cum cine e ăsta? Caută pe Google. E unul dintre multimilionarii lumii, fondatorul Ikea. De Ikea ai auzit, sigur. Dar despre Ingvar Kamprad mai puțin. Nu l-ai văzut la știri, așa-i? Oare de ce? De Warren Buffett ai auzit, sigur. Dar ce știi despre el? Se schimbă răspunsurile tale la întrebările de mai sus dacă în locul lui Gates îl punem pe Kamprad sau Buffett?

S-au trezit ei peste noapte cu averi imense?
Nu au avut oare, niciodată, pierderi?
Au ales mereu perfect și nu au dat greș niciodată?
Oare cât au muncit? Câte nopți albe au trăit?
Oare ce prieteni au? Sunt înconjurați de oameni care se plâng toată ziua că au pierdut niște bani sau că nu le-a ieșit un proiect sau că au muncit degeaba și s-a ales praful? Care stau toată ziua și disecă firul în patru cu privire la vecina de la 3? Care se uită la ce au ăilalți din jur și plâng în pumni că lor nu le ajunge salariul?
Crezi că acum mai muncesc sau taie frunze la câini?

Fă scenarii și după aia întreabă-te ce mama naibii mai faci tu în fața televizorului și de ce îți iei deciziile împreună cu oameni care nici măcar nu au încercat nimic, dar știu cum să te ghideze pe tine mai bine?

Să știi că nu încerc să te enervez, vreau doar să înțelegi că dacă ești în situația în care doar supraviețuiești și îți dorești mai mult decât atât, nu la televizor trebuie să te uiți, ci la cei care au reușit să facă foarte mult.

Poate nu îți dorești să fii Bill Gates sau măcar printre prietenii lui, dar cu siguranță dacă vrei să realizezi în viața ta mai mult decât acum, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te uiți la cei care au reușit, nu la cei care stau pe marginea terenului și aruncă cu roșii.

Nu am bani este scuza ideală pentru: nu îmi permit serviciile tale, nu pot face cursul ăla, nu pot schimba situația, nu îmi permit cărțile alea, nu mă pot duce la acel eveniment, nu îmi pot face cunoștințe noi etc.

Știu, sunt francă și lipsită de diplomație. Dacă vrei diplomație, internetul e plin de așa ceva. După ce citești acest articol, ori te trezești și faci ceva, ori pleci și dai cu roșii. E o alegere pe care trebuie să ți-o asumi.

Poate nu știm ce face Bill Gates și poate nici nu e neapărat important, dar putem spune cu o oarecare siguranță ce nu face. Ce nu acceptă. Ce nu are loc în viața lui. Atunci când vrei mai mulți bani și mai mult succes, studiază-i pe cei care au obținut asta înaintea ta. Vei descoperi câteva lucruri comune, chiar dacă au trăit contexte diferite de viață:
Au muncit zi și noapte și încă o fac.
Au pierdut și au greșit. Dar în loc să se lamenteze pentru eșecul pe care l-au avut, au căutat soluții, idei, proiecte, sprijin, parteneri, colaboratori, împrumuturi etc. Și au muncit mai mult și încă mai mult.
Nu s-au lăsat convinși de cei care spuneau că nu vor reuși. Au avut o idee și au crezut în ea. Și-au închis urechile în fața celor care le-au spus că nu se poate. Și au muncit. Mult.
Au căutat să aibă în jur oameni de la care să se poată inspira, cu care să poată colabora, care nu îi trăgeau în jos. Crede-mă pe cuvânt un lucru: oamenii care te trag în jos sunt acei oameni care stau pe marginea terenului și aruncă cu roșii. Indiferent că vorbim despre bani sau relații sau orice altceva. Cei care dau sfaturi și atât sunt cei care au nevoie de încă un nefericit pe lângă ei care să le demonstreze lor încă o dată că nefericirea lor este justificată.
Au învățat. Au învățat mult. Au investit în ei, în dezvoltarea lor personală și profesională. Au învățat continuu. Au citit. Încă învață și încă citesc. Atunci când ajungi la un nivel, te poți menține la acel nivel doar dacă nu începi să ai senzația că nu mai e nimeni ca tine. Dacă ești conștient(ă) că mereu mai e ceva nou, pe care încă nu l-ai aflat. Robin Sharma are o vorbă pe care o redau așa cum am reținut-o, nu am memorat-o exact cum a spus-o: dacă ești cel mai deștept de pe strada ta, e momentul să schimbi strada. Indiferent cât de bun ai fi, dacă te oprești din a deveni și mai bun, la un moment dat vine altul și ți-o ia înainte. Oricât de buni ar fi cartofii tăi prăjiți, dacă nu schimbi nimic în rețeta de preparare și mănânci un an de zile doar același fel de cartofi prăjiți, vine o zi când nici tu nu îi mai suporți, nici cei din jurul tău nu-i mai suportă. Unul mai deștept va adăuga o aromă nouă și tu te vei trezi singur(ă), mâncând cartofii prăjiți ai învățăcelului tău de până atunci, împreună cu toți oamenii din jurul tău, care se vor duce după noua rețetă cât ai bate din palme. Și asta e valabil, din nou, nu doar pe zona profesională, ci în absolut tot ce înseamnă viața ta.
Nu l-au luat pe NU în brațe și nu au crezut că banii sunt ochiul dracului, că nu aduc fericirea și că vor fi blestemați dacă într-o zi vor avea mai mult decât prietenii lor sau familia din care au plecat și vor rămâne singuri. Nu au crezut nici că „ban la ban trage și păduche la păduche”. Și nici că deciziile de viață se iau în pijamale la televizor, mâncând semințe, stând pe canapea și visând la stele verzi.
Au înțeles că nu economisirea le face bani, ci investiția. Te rog să calculezi cât de mult poți reduce costurile și cheltuielile în așa fel încât dacă ai 1000 de lei să ajungi, prin economisire, la 1.000.000. Dacă îți dă cu virgulă e pentru că investiția îți aduce bani, nu economisirea. Investiția în tine, în angajații tăi (dacă ai deja angajați), în afacerea ta, în familia ta. Economisirea te ajută să fii în siguranță și să ai fonduri de investit, dar multiplicarea banilor se face doar prin investiție.

Nu ai bani să faci un curs? Exact atunci trebuie să îl faci.

Nu ai bani să angajezi un coach? Ăsta e motivul pentru care trebuie să îl angajezi.

Nu ai bani să cumperi o carte? Tocmai de-aia e obligatoriu s-o cumperi.

Cu siguranță mai sunt multe de spus, dar hai să îți spun ce poți să faci concret acum, azi, în acest minut ca să începi să schimbi ceva.

1. De ce nu ai bani? Ai un job prost plătit? Poți fi plătit în altă parte mai bine? Nu ai calificarea necesară pentru a evolua? Fă o listă cu toate motivele pentru care tu nu ai bani în acest moment. Dar nu pune pe listă faptul că mama nu ți-a dat sau că te-ai născut într-o familie fără posibilități materiale. Pune pe listă doar ce a ținut de tine exclusiv. O facultate se poate face și la fără frecvență, deci faptul că a trebuit să muncești de la 16 ani nu e o scuză că nu ai putut face o facultate. Nu ai avut bani de cursuri? Sau a fost mai simplu să nu le faci, de fapt? Oportunitățile și șansele apar mereu. Când îți cheltui toată energia pe „nu am, nu pot, nu îmi permit” nu le vei vedea vreodată.

2. Fă o listă cu toate cheltuielile zilei/ săptămânii/ lunii. Uită-te cu atenție pe ce ți se duc banii. Fumezi? Cât te costă țigările pe lună? Bei cola? Cât însumează sticlele de cola pe lună? Folosești mașina sau mergi cu autobuzul? Cât costă mașina? Poți merge mai mult pe jos? Câte rochițe sau pantalonași cumperi? Cât costă ele adunat? Mergi în club? La restaurant? Câți bani cheltui pe asemenea activități? De cele mai multe ori pierdem bani pentru că nu știm pe ce îi dăm. Avem senzația că o sticlă de cola e ieftină și că e ok, nu ești atât de sărac cât să nu o cumperi. Dar dacă aduni 30 sticle de cola, vei vedea că s-ar putea să reprezinte lunar o sumă frumușică.

3. Fă o listă cu toate posibilitățile pe care le ai în acest moment de a face un plus de bani. Plătești cablu tv? Poți renunța la el? Poți renunța la cola? Câte rochițe ai în dulap? Ai nevoie de toate? Poți vinde o parte dintre ele? Plătești chirie? Poți găsi ceva mai economic? Ai un televizor pe care îl poți vinde? Îți faci manichiura la salon? Nu mori dacă ți-o faci acasă, crede-mă. Uită-te cu atenție la ce deții și nu-ți folosește, sau dacă îți folosește, întreabă-te dacă te poți lipsi de ceva câteva luni. Mereu avem senzația că ne trebuie foarte multe lucruri. În realitate, însă, ne putem lipsi de mare parte dintre ele.

4. Fă o listă cu obiceiurile consumatoare de timp. Lipsa de bani vine la pachet cu lipsa de ocupație. Și când ai o lipsă de ocupație te împrăștii în tot felul de lucruri inutile. Fă o listă cu ele și pune timpul petrecut în dreptul fiecărui lucru pe care îl faci zilnic/săptămânal/lunar. Ce program ai? Crezi că dacă Bill Gates ar avea programul tău ar fi acolo unde e? Cât timp petreci pe Facebook? Ce faci acolo? Rețelele sociale te pot ajuta să cunoști oameni interesanți, să porți discuții interesante, să ajungi la informații, să găsești evenimente. Dar de cele mai multe ori „te ajută” să pierzi vremea. Folosește rețelele sociale pentru tine, nu împotriva ta. Câte ore folosești ca să te uiți la televizor? Câte pagini ai putea citi în același timp? Crezi că dacă nu vezi știrile o lună pierzi ceva esențial? Îți promit că nu. Dacă e să pice guvernul, vei afla, crede-mă. Timpul este cea mai importantă resursă pe care o ai. Eliberează-ți timpul de prostiile care nu îți sunt utile și folosește-l ca să te educi, să creezi, să faci.

5. Renunță să te mai întâlnești cu oameni care nu au bani să înceapă o afacere dar fac credite pentru telefoane mobile și au mereu bani pentru o rochiță de la mall. Renunță la cercul de prieteni în care te simți atât de bine pentru că sunt ca tine. Pentru că vă plângeți unul altuia și vă înțelegeți reciproc. Ia-ți inima în dinți și dă-ți voie să te simți neconfortabil în cercuri de oameni de la care ai de învățat. Nu va dura mult și vei vedea cât de bine te vei simți printre ei.

6. Întreabă-te ce poți face ca să câștigi mai mulți bani. Când ai fost ultima oară la un interviu? Când a fost ultima oară când ai încercat să faci o afacere? Crezi că îți trebuie bani să deschizi o afacere? Mai gândește-te puțin. Da, dacă vrei să deschizi o școală sau o cafenea îți trebuie, dar dacă vrei să faci un atelier de mărgele te descurci să începi cu banii de cola și cafele de pe o lună de zile.
Ce îți place să faci?
Ce poți să faci?
Cu ce poți să începi?
Care ar fi primul pas?
Ce calități și cunoștințe ai pe care le poți valorifica?
Poți lucra de acasă?
Poți ruga un prieten să te ajute?
Poți face un credit?
Ce poți face? Pune-le pe hârtie și începi să faci. NU îți da demisia de la locul de muncă pentru a începe o afacere. Fă-o în timpul liber. Muncește peste noapte. Eliberează timpul mort, organizează-te și treci la treabă. Da, poate să nu iasă din prima. Așa, și? Crezi că i-a ieșit cuiva din prima? Sunt prea puțini ca să conteze cu adevărat. Bill Gates nu s-a născut cine e azi. Viața lui nu a fost lapte și miere. Asumă-ți riscul de a pierde și s-ar putea să câștigi. Când cazi, nu rămâne în groapă. Ridică-te și ia-o de la capăt. Până și copiii de 1 an știu și fac asta.

7. Cumpără cărți și cursuri care să te ajute în educația ta financiară, în primul rând, dar în educația ta generală în mod special. Plusul ăla de bani pe care îl faci urmând pașii de mai sus investește-i, nu-i pune la chirie sau la bugetul de ieșit în oraș. Renunță la iluzia că vei putea găsi informații gratuite, renunță la a mai pierde vremea pe la evenimente gratuite care îți promit marea cu sarea. Evenimentele gratuite sunt evenimente de promovare, folosite pentru vânzare. Și e normal să fie așa. Oamenii ăia cheltuie pentru un eveniment gratuit mulți bani și mult timp. Dincolo de asta au cheltuit mult să ajungă unde sunt și cheltuie în continuare să fie mai buni. Nu se vor vinde gratuit pentru că și ei trebuie să trăiască din ceva. Și ei au facturi, au chirii, au abonamente de telefon, electricitate și internet. Iar dacă au mult, nu îți datorează ție nimic. Cu toții facem acte de caritate, cu toții ajutăm, dar nu poți să fii caritabil în tot ceea ce faci, oricât de mult ai vrea. Da, poți obține câteva informații din evenimentele gratuite, dar niciodată suficient de mult cât să nu trebuiască să faci o investiție.

8. Singurele evenimente gratuite la care merită cu adevărat să mergi și chiar îți recomand să o faci sunt cele de networking. Mergi la toate evenimentele de socializare/networking pe care le găsești în orașul tău sau poate și în alte orașe unde poți ajunge. Aici ai posibilitatea de a cunoaște oameni noi, de a auzi idei noi, de a vedea lucruri noi. Încearcă, pe cât posibil, să vorbești foarte puțin și să asculți foarte mult. Conectează-te cu oameni de la care ai ceva de învățat, care te pot inspira, care te pot ajuta, care nu-ți vor spune că nu se poate. Ia-le numărul de telefon, contul de Facebook, adresa de email. Invită-i la o cafea.

9. Angajează un coach. Da, e un serviciu „scump”. Sau așa pare atunci când totul în viața ta „e scump”. Dar tocmai de-aia e bine să o faci acum. Așa cum ai făcut credit la bancă pentru canapea și telefon, poți face un credit pentru tine. Un coach bun te va ajuta să îți recuperezi investiția foarte repede și să achiți și celelalte credite. Preferi să mai stai 10 ani în starea în care ești sau să ieși repede din ea? În loc să te gândești că e o cheltuială, privește-o ca pe o investiție. Nu se va întâmpla peste noapte, dar nici nu va dura 10 ani.

10. Învață limba engleză. Toată lumea vorbește engleza azi, nu-i așa? Greșit. Vorbim cât să ne descurcăm în Grecia la aprozar. Dar nu ne descurcăm să facem un curs în limba engleză sau să citim niște cărți. Știi de ce îți spun să o faci? Pentru că dacă ajungi la nivelul de înțelegere de la care poți accesa cursuri și cărți în limba engleză vei vedea că informația pe care o poți primi în cursuri luate online din SUA sau alte țări ne-comuniste este cu mult mai bogată și de cele mai multe ori o plătești cu mai puțini bani. Nici peste încă 50 de ani nu vom fi la nivelul la care sunt americanii acum. Și nu mă refer la putere politică, mă refer la informația pe care o pot accesa. Poți cumpăra e-book-uri de pe Amazon, poți face cursuri în Mexic fără să fii acolo. Da, serios. Acum 2 săptămâni am făcut un training în Mexic de pe canapeaua din sufragerie. Când tu te uitai la televizor, eu mă uitam tot la televizor. Doar că televizorul meu era conectat la Mexic. Tu vedeai Las Fiebinți, eu îi vedeam pe Bruce Lipton, Gregg Braden și Joe Dispenza. Nu ai auzit de ei? După ce vei auzi vei avea și mai mulți bani și mai multă sănătate și relații mai bune. Ca să poți face asta, însă, trebuie să înveți bine limba engleză. Și apoi să fii dispus(ă) să plătești, pentru că trainingul în Mexic nu se face gratuit. Grație tehnologiei, nu a fost nevoie să ajung acolo, deci am scutit o groază de bani de drum și cazare. E foarte adevărat că Mexic are un fus orar complet diferit și da, cursurile se întâmplă seara și noaptea după ora României. De foarte multe ori, când tu dormi sau mergi la club, eu învăț, citesc, evoluez. Până ajungi acolo, angajează un coach. De preferat unul care e dispus să își petreacă week-end-urile învățând și muncind.

Ar mai fi multe de făcut, dar măcar să le faci pe astea.

Nu începe mâine, începe azi. Din ăia o mie de pași pe care îi ai de făcut până la ieșirea din situația în care ești, fă unul azi. Degeaba citești articolul ăsta dacă nu iei pixul în mână și nu începi să faci ceva concret. Informația pe care o ai, dar pe care nu o pui în practică este echivalentă cu aprinderea luminii într-o cameră în care stai cu ochii închiși. Asta e o zicală tibetană rescrisă de mine, deci nu citat, pentru că în general nu rețin nimic mot-à-mot. Dar crede-mă că și rescrisă are fix aceeași valoare pe care o are scrisă cum o fi la origini. Și e al naibii de adevărată. Deci începe să pui în practică. Aprinde lumina, dar deschide și ochii.

Renunță la gândurile nocive care îți spun continuu că nu ai să te descurci. Dacă e să nu te descurci nu o vei face nici dacă nu te stresezi atât. În loc să te învârți în cerc disperat(ă) că nu ai bani de chirie peste 2 săptămâni, concentrează-te pe ce poți face azi. Când mintea este ocupată constant de gânduri sumbre nu te vei putea concentra pe a crea ceva. Te poți îngrijora pentru chirie în ziua în care trebuie să o plătești. Până atunci, folosește-ți mintea să găsești soluții.

Unul dintre lucrurile gratuite pe care le poți accesa și care te pot ajuta este Mini-cursul de schimbare. Îl găsești aici.

Și un altul este abonarea la acest newsletter. Te va ajuta. Pentru că nu voi folosi newsletterul pentru marketing, ci îți voi trimite mereu informație pe care să o folosești cu adevărat. Cuvântul cheie este „să o folosești”. Desigur, vei primi și invitații la evenimente sau programe pentru care trebuie să plătești, dar vei primi informație înainte de toate. Să auzim de bine!

Citește și: Legea atracției nu funcționează. Iată de ce!
Realitate și realități. Perspective incomode.
Vine, vine, vine… cine vine la micul dejun?

Sursa foto: Pixabay

Exit mobile version