Vindecarea relațiilor toxice

Grup de lucru pentru femei care au ieșit din relații toxice. Întâlniri săptămânale în București.

La capitolul relații, putem vorbi 10 ani și tot nu vom epuiza vreodată subiectul. E plin internetul și e plin orașul de discuții și întâlniri despre regăsirea ei sau a lui, despre cum să-l sau să o cucerești, cum să-l ții și ce să faci să ie bine, feminitate, bărbatul alfa, femeia modernă, bărbatul puternic, arhetipuri, copilul interior, spiritualitate. Între timp, o mulțime de oameni singuri, frustrați, anxioși, nefericiți. Din ce în ce mai singuri, din ce în ce mai izolați și din ce în ce mai puțin dispuși să își asume o relație, o căsătorie, o familie. Dacă se căsătoresc, vor toate beneficiile, dar nu și responsabilitățile. Doar la bine, nu și la rău. Dacă stau împreună, la fel. Un soi de contract nescris și nesemnat în care fiecare pune partea lui, ce se intersectează se intersectează, ce nu, fiecare cu a lui. Ce-mi iese mie este important, ce-ți iese ție mai vedem. Unu și cu unu nu mai fac doi, fac trei. Sau patru. Familia devine un soi de mască în spatele căreia ne ascundem. Dar pe Facebook e bine. Și machiajul și coafura rezistă. Câți bani ai produs luna asta? Ai avut grijă de copii? Curățenia e treabă de femeie. Sunt ocupat(ă), nu am timp acum. Întâi să avem bani, casă, mașină, apoi facem copii. Să avem ce să le oferim. Afacerile înseamnă implicare, mergem în concediu la anul. Sau du-te tu cu copiii acum, vin și eu în week-end dacă pot. Mă duc și eu câteva zile la munte cu prietenii (prietenele, după caz), am nevoie de timp să mă gândesc. Și vine momentul când ai și casă și masă și tot, dar nu mai ai nici forță și nici cu cine. Dacă au rămas împreună, sunt prea obosiți să mai facă ceva, sunt prea obosiți să mai iasă în oraș, ce să mai vorbim de copii… dar nu renunță unul la altul, cel puțin o vreme, din comoditate, pentru că sunt în rândul lumii, pentru că e greu să o iei de la capăt, pentru copii, pentru ce ar spune lumea, pentru… Dacă nu au rămas împreună, atunci fie trăiesc cu cine se poate ce se poate și o iau de la capăt în alte relații care vor fi absolut identice ca desfășurare, dar cu nume și adrese diferite, fie rămân singuri, plini de regrete și nu mai vor să audă de relații. Unii se agață de o relație cu disperare pentru că nu știu cum să fie fără partenerul de acum, pentru că se simt vinovați, pentru că le e frică de singurătate, pentru că nu se simt suficient de buni sau de merituoși pentru a avea ceva mai mult sau a fi iubiți. Și caută răspunsurile mereu în afară, niciodată în interior. Și dacă le caută în interior, au dat de multe concepte poleite și nu înțeleg de ce la ei lucrurile nu merg.

Că ne place sau nu ce auzim sau ce citim, toate situațiile de mai sus sunt toxice. Relațiile de acest fel sunt toxice. Când iubirea naște atașament nu mai e iubire. E nevoie, e dependență, e orice altceva dar nu mai e iubire. Când stăm în relații de acest fel nu numai că nu ne iubim pe noi, dar nu îi iubim nici pe ei. Nimănui nu face bine o asemenea relație, nici copiilor (chiar dacă scuza principală este că stați în relații toxice pentru copii), nici bărbaților, nici femeilor și nici familiilor lărgite, care includ, dar nu se limitează la părinți/socri și frați. O relație toxică nu înseamnă doar abuz fizic (deși situațiile în care un partener abuzează de forță sunt destul de des întâlnite chiar și în așa zisa societate evoluată în care trăim, cu mult mai des decât v-ați închipui și nu doar în cazurile de lipsă de educație sau în anumite medii sociale, așa cum v-ați gândi), o relație toxică înseamnă orice altă formă de abuz, care de multe ori e chiar mai gravă decât abuzul fizic. De obicei, când e vorba de un abuz emoțional, victimele nu realizează decât foarte târziu sau chiar niciodată.

Atunci când un partener doar tună și fulgeră, condiționează tot ce oferă, spune cuvinte care dor sau jignesc, are doar nemulțumiri când e vorba de tine și de relația voastră, reproșează continuu, e mereu pe un picior de plecare, nu are niciodată timp pentru tine și, mai ales, te face continuu să te simți singurul(a) vinovat(ă) pentru ce se întâmplă în relația voastră, relația este toxică. Atunci când orice s-ar întâmpla este vina ta, când „nu îl/o înțelegi niciodată”, „nu pricepi ce sacrificii face pentru tine”, atunci când, deși tu știai clar că ceva te doare, brusc, în urma unei discuții în care îi spui ce te doare te simți vinovat(ă) și cea mai rea persoană de pe lume, relația este toxică. Când partenerul are nevoie mereu de pauze ca să se gândească sau să înțeleagă ce vrea și, de fapt, are nevoie de pauză ca să fie liber pentru alte experiențe, relația este toxică. De obicei se întoarce mereu și mereu și își cere scuze. Apoi îți oferă niște momente de vis. Și apoi redevii iar persoana rea și vinovată de tot ce se întâmplă și iar pleacă. De fiecare dată când pleacă tu îl/o vrei înapoi, că nu poți trăi fără el/ea, viața brusc nu mai are sens și singura persoană vinovată ești tu, deci faci orice numai să se întoarcă la tine.

„Dacă îi pregătesc mai des cina, mă va iubi mai mult. Dacă nu mai spun nimic rău, mă va iubi mai mult. Dacă mă prefac că totul e în regulă mă va iubi mai mult.” Îți spui asta de 10 ani. Sau de 20. Te-a iubit mai mult? Nu, pe zi ce trece e mai rău. În situația asta sunt deopotrivă și bărbați și femei, dar mai multe femei decât bărbați. Și lor mă adresez acum.

De ce nu pleacă din asemenea relații? De frică, în mod special. Frica de singurătate, frica de ce vor spune ceilalți, frica de eșec, frica de a merge mai departe, frica de necunoscut. Rău cu rău, dar mai rău fără rău. Așa au văzut la părinți. Așa văd în jurul lor. Dacă ești singură, presiunea socială este imensă. „E ceva în neregulă cu tine!” Apoi, câtă vreme ele sunt vinovate mereu, vor sta mereu să îndrepte lucrurile. Vor fi acolo pentru el, pentru că îl iubesc și el este cel mai bun om de pe lume, ele sunt rele. Dacă au noroc, partenerii își găsesc, într-un final, alte „victime” și pleacă ei. Definitiv. Doar că femeile, în loc să vadă norocul, văd nenorocirea. Au rămas singure. Dacă mai au și copii e și mai rău. Și scenariile negre sunt din ce în ce mai dese și mai apăsătoare. Vina escaladează orice vârf de până atunci. Nu am fost suficient de bună, nu l-am înțeles, sunt rea, sunt urâtă, nu merit. Toate prietenele sunt în relații. Nu au cui să se plângă, nu au cu cine să discute. Toată lumea le judecă și le arată cu degetul. Sau așa simt ele. Și peste toate, rușinea. Rușinea că au fost părăsite, rușinea că nu sunt puternice, rușinea că nu pot merge mai departe, rușinea că plâng prea mult, rușinea…

Iubirea de care nu poți scăpa și care te face să mori puțin în fiecare zi nu e iubire. Dacă iubești pe cineva, atunci indiferent că el/ea este cu tine sau nu, tu ești fericit(ă) pentru cel pe care îl iubești. Îi vrei binele, oriunde și orice ar fi binele ăla, iar dacă binele lui nu e lângă tine, atunci îl lași să plece. Iar dacă pleacă, nu mori. Nu renunți la viața ta, nu renunți să mai iubești, nu renunți să mai faci ceea ce îți făcea bine și îți aducea bucurie. Poți iubi un bărbat, dar nu e obligatoriu să poți trăi cu el. Poți iubi un bărbat, dar dacă relația cu el nu este benefică pentru tine, trebuie să te poți iubi un pic mai mult pe tine.

Dacă ești femeie, locuiești în București și ai ieșit dintr-o relație toxică, indiferent că a plecat el sau ai plecat tu, ai epuizat deja toate cercurile în care se discută despre feminitate, despre reguli, despre ce să faci, când și cum și de ce și, cu toate astea, ai rămas singură și simți că viața ta s-a terminat, că nu te mai pot regăsi, nu poți ieși din starea de vid în care te afli, dacă te simți abandonată, fără sprijin, pustie, plină de dureri, angoase, regrete, dacă dai vina doar pe tine, dacă prietenele tale „sunt prea puternice și nu au chef de plânsetele tale”, dacă nu ai cui să spui ce te doare și ai senzația că ești tu ultima femeie de pe pământ și că nici o altă femeie nu e atât de slabă ca tine, atunci citește mai departe. Dacă nu, dă mai departe mesajul ăsta unei prietene care are nevoie de el.

Începând din 11 aprilie 2018 am demarat întâlniri săptămânale pentru femei aflate în această situație. Ne întâlnim miercurea, începând cu orele 18.30.

Grupul de lucru are maxim 10 persoane și are ca scop ghidarea voastră pentru a vindeca aceste traume, a reuși să mergeți mai departe și să aveți relații sănătoase pe viitor. Vom discuta, vom medita, vom înțelege, vom face, ne vom juca, vom socializa. Este important să înțelegeți ce s-a întâmplat și cum. Este important să vindecați rănile ca să puteți merge mai departe. Este important să puteți transforma aceste relații în experiențe din care învățați. Este important să vă concentrați pe ceea ce aveți de oferit, pentru că în fiecare moment în care voi așteptați să se întoarcă el sau să se schimbe ceva, pierdeți momente în care puteți face pe altcineva fericit sau vă puteți, pur și simplu, bucura de viață.

Întâlnirile au loc săptămânal, în București, într-un spațiu central, ușor de accesat cu mijloacele de transport sau cu mașina personală. Stăm împreună 2 ore jumătate, poate un pic mai mult, în funcție de dinamica grupului, facem exerciții de grup, discutăm, rezolvăm, vindecăm. Vom aduna toate cioburile în care credeți că sunteți împărțite și vom crea, împreună, alte drumuri.

De ce grup? În primul rând că pentru veți putea vedea și simți că nu sunteți singure. Veți putea lega prietenii dincolo de participarea la acest grup. Veți beneficia de experiența fiecărei participante, dincolo de experiența mea și ghidajul pe care îl pot oferi într-o ședință individuală. Pentru că am observat de la clientele cu care lucrez individual că, oricât de mult aș încerca să le explic că nu sunt singure, sentimentul de singurătate distruge, iar faptul că nu pot socializa cu persoane ca ele ține destul de mult pe loc procesul de vindecare. Pentru că toți avem nevoie să fim împreună cu persoane care ne înțeleg. Pentru că văzând în exterior ceea ce nu poți vedea în interior este terapeutic. Prima întâlnire va avea loc în momentul în care vor fi minim 6 persoane înscrise. Înscrierea se va face în ordinea primirii mesajelor de la voi și apoi în ordinea în care plătiți pentru prima întâlnire. Pe parcurs, vor putea adera la grup și alte persoane, dar nu mai mult de 10. Nu este obligatoriu să veniți în fiecare săptămână, dar ar fi bine să o faceți și veți vedea singure de ce.

Pentru că subiectul este unul extrem de delicat, fiecare persoană va fi primită în grup doar în urma unui mic interviu. Nu va fi un grup de socializare, ci un grup de lucru, este important ca participantele să aibă lucruri în comun și un interes comun: să treacă peste sentimente și relații toxice. Nu pot veni în grup persoane care sunt curioase, care se plictisesc acasă sau care ar vrea să înțeleagă cum e cu relațiile toxice. De asemenea, pentru că într-o situație de acest fel una dintre probleme este „ce spune lumea” sau „nu pot să mă afișez așa”, singurele persoane care vor ști detalii despre viața privată și numele tău real vom fi noi două: eu și cu tine. La întâlnire te vei prezenta doar cu prenumele și nu vom da detalii legate de joburi, nume de familie și alte date de identificare decât în măsura în care vei vrea să o faci. Unele participante vor vrea să lege prietenii cu celelalte, dar asta este la alegerea fiecărei participante.

Tot ce se va întâmpla în interiorul grupului va rămâne confidențial. Fiecare persoană va primi o declarație de confidențialitate pe care o va semna la prima întâlnire și se va obliga să nu discute cu nici o terță parte despre ce aude sau vede în cadrul grupului în ceea ce privește poveștile altei participante, cu atât mai mult să posteze online sau să scrie despre asta. Nimeni nu va face înregistrări, poze sau filme. Locul de desfășurare va fi transmis doar persoanelor înscrise.

Cum te înscrii?

Te rog înscrie-te doar dacă ai ieșit dintr-o relație toxică și nu reușești să mergi mai departe. Completezi formularul de aici, apoi voi reveni cu întrebări și/sau detalii și vom purta un dialog fie pe email, fie telefonic, înainte de a-ți confirma dacă vei putea veni sau nu în grup. Trebuie să înțelegi că participantele trebuie să aibă interese comune și să poată lucra împreună, iar numărul de participante este limitat. Respingerea nu înseamnă că povestea ta este mai puțin importantă decât ale celorlalte, ci că în grupul care se formează nu te-ai putea simți bine și nu va fi benefic pentru tine să participi. În situația în care vor fi foarte multe înscrieri și pot contura 2 grupuri, voi crea niște întâlniri suplimentare și încă o seară, pentru un grup diferit.

Dacă ești acceptată în grup și vrei să participi, va trebui să achiți costul primei întâlniri și ulterior vei primi toate datele legate de locație și organizare.

Cât costă?

Pentru fiecare întâlnire vei plăti 100 lei. Dacă vei vrea să vii în fiecare săptămână și ești convinsă de asta, atunci vei avea opțiunea de abonament și poți plăti lunar 350 lei pentru toate întâlnirile din luna respectivă.

Cât durează procesul?

Depinde de fiecare dintre voi. Când vei simți că nu mai ai nevoie de acest grup, te poți retrage. Unele dintre voi veți veni mai mult timp, altele mai puțin. Pe parcurs vor putea veni persoane noi în grup. Va fi un grup dinamic și o unealtă minunată care să te ajute să mergi mai departe și să creezi o nouă viață pentru tine.

Înscrie-te acum!


Nu este pentru tine mesajul ăsta, dar vrei să rămânem în contact? Abonează-te la newsletter completând formularul de mai aici. De asemenea, este posibil să găsești informații utile pentru aici.