Prima dată în viața mea când m-am confruntat cu ideea de alimentație sănătoasă a fost atunci când, din cauza unei afecțiuni de sănătate, un medic mi-a spus: de azi fără carne. În ciuda diagnosticului greu, vestea asta a fost tare simpatică. Mi-am spus: super, de acum am voie să mănânc doar covrigi! Bucuria nu a ținut mult, căci mă simțeam rău și alimentația cu covrigi nu mă ajuta.
Era acum mai mult de 9 ani. După câteva zile în care m-am simțit extrem de slăbită, am început să caut informații. Și așa am învățat să mă alimentez. Poate nu neapărat 100% corect, nu am urmat o facultate de specialitate, dar cu siguranță mult mai corect decât o făcusem vreodată până atunci și o fac mulți dintre noi.
Efectele schimbării de regim alimentar au apărut destul de repede, corpul a reacționat în toate felurile cu putință. Inițial, cu rău. Mult rău. Cel mai greu au fost de dus durerile în zona ficatului. Atât de mari, că nu mă puteam apleca să mă leg la șireturi. Au apărut la aproximativ 3 săptămâni după ce am renunțat la carne și nu le voi putea uita niciodată. Speriată, m-am întors la medicul care mi-a recomandat să schimb alimentația. Mi-a spus că e normal, corpul elimină, printr-un proces extrem de rapid, tot soiul de toxine pe care le acumulasem și nu face față foarte bine. Să continui și să aștept să apară și rezultatele bune, nu se vor lăsa mult așteptate.
Am rezistat cu stoicism și am continuat cu regimul. După încă vreo săptămână durerile au încetat, iar eu am început să simt, într-adevăr, efecte pozitive. Nu miracole, dar mă simțeam bine. În timp, însă, s-au produs schimbări atât de mari în organismul meu încât și astăzi mă felicit că am rezistat atunci și, dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face la fel. Poate că nu atât de drastic, dar așa a fost să fie atunci. Iar astăzi aș avea mai multe informații și mai multe instrumente ajutătoare la dispoziție.
Printre efectele renunțării la carne au fost, în ordinea descrescătoare a importanței (importanță pentru mine, desigur):
Diminuarea durerilor de cap de tip migrenos (la început în intensitate, apoi ca durată, apoi ca perioade de revenire). La vremea aceea aveam migrene aproape zilnic. Diagnosticul era de durere neuropată. Dacă nu știți ce e aia, căutați pe Google, vă promit că vă veți îngrozi și că orice ați găsi e adevărat. Pe vremea aia, dacă într-o zi nu durea capul era sărbătoare. Asta dacă nu luam tratamente extrem de toxice (să ne înțelegem, Ketonal e cel mai slab medicament pe care îl puteam lua, nu vorbim de Algocalmin sau Nurofen).
După vreo 2 luni de la adoptarea unui regim lacto-ovo-vegetarian, bogat în legume, salate și fructe, durerile au început să fie mai puțin intense și din ce în ce mai rare. Acum se mai întâmplă de 3-4 ori pe an. Cu o intensitate suportabilă. E ca și cum am renăscut. După 20 ani de dureri aproape continue, asta a intrat la categoria miracole.
Experimentând destul de mult, am descoperit că, în caz de durere, înainte de a trece la o pastilă, pot încerca o salată verde cu lămâie, un suc de ghimbir (în diverse combinații, că simplu nu se poate nici mânca nici bea, cu excepția, poate a ceaiului, dar pe care eu personal nu îl suport) ori ghimbir ras cu miere sau o cremă de broccoli. Nu funcționează întotdeauna, depinde de cât de mare este durerea la momentul respectiv, dar într-o proporție foarte mare de cazuri funcționează. Pentru mine, cel puțin. Asta, desigur, în măsura în care îmi mențin un regim de viață pe cât pot de natural.
Pofta de mâncare și starea generală. Până acum 9 ani mâncam să nu mor. Nu suportam să mă așez la masă, mâncam pe tastatură sau cu cartea în brațe ori mergând pe stradă sau la volan. Nu îmi plăcea să mănânc cam nimic și după fiecare masă, mai puțin atunci când mâncam covrigi sau dulciuri, mă simțeam balonată, mă durea destul de des stomacul, eram lipsită de vlagă și aveam o stare generală destul de proastă.
După ce am schimbat regimul alimentar a început să îmi placă să mănânc. Am descoperit că există pe lumea asta mâncăruri bune, a început să îmi placă să mănânc și să mă bucur de momentele în care mă așez la masă. Nu am avut nici o durere de stomac în ultimii 9 ani, nici o senzație de balonare, nici o stare proastă.
Somnul. Dorm mai puțin și mă trezesc mai odihnită.
Energia. Starea generală bună, lipsa durerilor de cap, somnul mai bun, alimentația în sine, care e cu mult mai ușoară și nu necesită atât de multă digestie la ce puteau să ducă? La o creștere a energiei pe care o am pe parcursul zilei. Pot face mai mult și mai bine, pot râde mai des, pot fi mai eficientă, mă pot bucura mai mult.
M-am îngrășat. Îmi aduc aminte cum mama mi-a spus: vezi, până și tu te-ai îngrășat mâncând frunze. Cum să slăbesc eu dacă fructele și legumele te îngrașă? Greșit. Eu nu m-am îngrășat 10 kg și nici nu am devenit supraponderală sau obeză. Am crescut de la 45 la 48-49kg. Adică sunt încă ușor sub indicele de normalitate calculat pentru înălțimea și vârsta mea. M-am îngrășat 3kg într-un proces de reglare a organismului, de refacere. 45kg nu era o greutate firească. Cu alte cuvinte, m-am „normalizat” și corpul meu se simte mult mai bine.
Dacă normalitatea pentru alții înseamnă să slăbească, sunt absolut convinsă că nu se va îngrășa nimeni renuțând la obiceiuri alimentare proaste și adoptând un regim de viață sănătos. Pe cât posibil sănătos, având în vedere toate mutațiile genetice și pesticidele pe care le suportă legumele și fructele pe care le mâncăm, Dumnezeu mai știe ce e sănătos. Dar am încredere că organismul știe să se adapteze și să facă ce știe el cel mai bine: să te țină sănătos. Asta dacă și tu, pe cât posibil, încerci să îi dai ce îi trebuie.
Mai sunt și altele, dar cred că fiecare ar trebui să experimenteze singur. Nu îți voi da rețete și nici nu cred că există așa ceva. Suntem atât de diferiți încât nimic nu se poate potrivi oricui. Nu cred în raw-veganism, ba dimpotrivă. Nu cred că a fi vegetarian este pentru toată lumea, deci nu renunța la carne doar pentru că zic unii și alții că e bine. Încearcă, însă, să nu mânănci dimineața, la prânz și seara doar carne. Nu fă nimic din ceea ce nu ți se pare firesc. Dar informează-te ce înseamnă alimentația și încearcă pe cât posibil să îți ajuți corpul să te ajute. Sunt multe surse de informare, citește-le. Citește și pro și contra și alege pentru tine.
Dacă renunți la carne, atunci ai grijă să îți aduci proteinele din altă parte fără să apelezi la tot soiul de suplimente sau vitamine. Nu vrei să înlocuiești pastilele cu vitamine, chiar dacă cele din urmă sunt mai puțin toxice, nu înseamnă că trebuie să le înghiți la fiecare masă.
Consultă un nutriționist dacă vrei să schimbi radical ceva. Dacă nu, schimbă puțin câte puțin, mănâncă mai puțin fast-food și introdu în alimentație lucruri noi și vezi ce se întâmplă. Contează dacă ești sedentar sau, dimpotrivă, faci sport, dacă muncești și cât muncești și cum muncești. Una e să stai la calculator 8 ore, alta 12 ore, alta să fii antrenor de fitness, alta să fii continuu pe drumuri și în trafic, alta să muncești noaptea sau în schimburi, alta să fii scriitor, alta să fii activ fizic etc. Contează dacă ai 20 sau 40 sau 70 de ani.
Ai grijă ce impui copiilor, ei au alte nevoi decât tine. Ai grijă să schimbi în permanență, ce ți se potrivește azi ar putea să nu ți se mai potrivească și peste 5 ani. Și, pe cât posibil, cumpără legume și fructe din piață, de la producători, sau din magazine naturiste.
Introdu, de asemenea, în alimentație, produse naturale pe cât posibil. Nu doar alimente, ci și cosmetice, că și alea au importanța lor, uleiuri, condimente etc. Cu siguranță, o alimentație bogată în fructe și legume ajută pe toată lumea. Câtă vreme nu mănânci doar un anume tip de legume și nimic altceva. Alimentația poate ajuta sistemul imunitar sau îl poate destabiliza. Vei vedea că, pe măsură ce te obișnuiești să mănânci altfel, corpul tău se va simți mai bine și va arăta mai bine. Și că mâncarea sănătoasă e gustoasă.
Investește în sănătatea ta, pentru că toți banii din lume nu îți vor folosi la nimic dacă nu te mai ajută corpul. Iar timpul nu este în favoarea nimănui. Cu cât mai repede adopți un stil de viață mai bun pentru tine, cu atât mai bine îți va fi pe viitor.
__________
Îți place ce scriu? Atunci abonează-te la newsletter și îți voi trimite pe email info de câte ori apare ceva pe blogul ăsta. Te pot ajuta? Sunt aici pentru tine. Vrei să citești și altceva? Urmărește pagina de recomandări.
Articol scris pentru un concurs de blogging creativ, dar rescris pentru voi. Să vă fie de folos! Dați mai departe și prietenilor voștri, și ei au nevoie de informațiile astea.