Efectul umbrei

Nici o umbră nu poate acoperi soarele, dar asta nu înseamnă că nu există. Sau că trebuie evitată ori alungată.

„Numai atunci când vom avea curajul de a privi lucrurile în față așa cum sunt, fără nici o amăgire sau iluzie, din tot ce este va răsări o lumină care ne va ajuta să recunoaștem drumul către succes”. I Ching

Absolut întâmplător, ieri am revăzut acest documentar uluitor despre ceea ce în pshilogie se numește Umbră sau Arhetipul Umbrei. Astăzi vreau să ți-l arăt și ție, pentru că este important să-l vezi dacă ai deschiderea necesară să te uiți în interiorul tău și vrei să lucrezi cu tine.

Umbra este partea întunecată a ființei noastre, cea fără de care, chiar dacă ne dorim foarte mult, nu putem exista și nu putem experimenta stările de conștiință pe care le considerăm noi a fi „bune”. Denumirea este dată de Carl Jung, primul care s-a aplecat asupra importanței acestei părți întunecate, dar documentarul care pleacă de la teoria lui este o compilație de workshop live, interviuri și experiențe ale unor oameni care s-au confruntat cu umbrele lor și au reușit să le folosească pentru a face bine. Vei găsi în acest film câteva răspunsuri, printre care răspunsul la întrebarea de ce emoțiile reprimate și conflictele interne nerezolvate pot duce la comportamente care să distrugă nu doar cariere, ci și vieți.

Umbra este zona cea mai joasă parte a personalității umane, în ea se regăsesc calitățile și defectele pe care le respingem, frustările, durerile, slăbiciunile. Este acea parte primitivă, dacă vrei, cumva violentă și ancestrală, este animalul din noi. Care există indiferent câte măști ne punem. Și care trebuie acceptată ca atare. Umbra nu înseamnă ceva rău în sine, dar poate face rău dacă nu o acceptăm și nu învățăm să o folosim. Ne e frică de ea și o ascundem. Pentru nu înțelegem că, de fapt, tocmai ea ne permite evoluția adevărată. Umbra este acea parte a ființei care, dimpotrivă, trebuie văzută, acceptată și folosită.

Ai mai jos filmul cu traducere în limba română, urmărește-l cu atenție, îți va aduce informații utile și sănătoase.

Vrei să citești mai multe articole ca astea? Mă găsești și pe Facebook, aici și aici. Și nu uita să te abonezi la newsletter.

Iar dacă vrei să nu parcurgi acest drum singur(ă), sunt aici pentru tine. Dacă îți place filmul, poți cumpăra și cartea. O găsești la Cărturești.