În spatele tuturor deciziilor pe care le luăm și în spatele motivației fiecăruia dintre noi există câteva nevoi umane de bază, pe care Tony Robbins le clasifică în 6 categorii. El este cel care explică motivația umană ca fiind, de fapt, dorința de a satisface una sau mai multe dintre cele șase nevoi umane primare. Patru dintre aceste nevoi sunt esențiale pentru supraviețuire, iar celelalte două sunt esențiale pentru împlinire.
Aceste 6 nevoi sunt universale și le regăsim la fiecare dintre noi, indiferent de sex, vârstă, rasă sau orice altceva. Ce face ca fiecare dintre noi să acționeze și să simtă diferit este ierarhia acestor nevoi în viața noastră.
Avem 1 sau 2 nevoi predominante, care ne motivează mai mult de trei sferturi din acțiunile pe care le facem, comportamentele pe care le avem, deciziile pe care le luăm. Asta nu înseamnă că celelalte patru nu au importanță, doar că au o importanță mai mică. Inconștient, în fiecare zi a vieții noastre, cu toții tindem să ne împlinim aceste nevoi.
Psihologia nevoilor a plecat de la Abraham Maslow. Ierarhia pe care a propus-o el nu explica, însă, de ce facem ceea ce facem. Tony Robbins a plecat de la teoriile lui Maslow, pe care le-a combinat cu propriile descoperiri și a creat un altfel de ierarhie a acestor nevoi, care ne ajută pe noi astăzi să ne înțelegem mai bine.
Trebuie să înțelegi că atunci când discutăm despre aceste nevoi nu discutăm despre dorințe. Aceste șase nevoi umane influențează cele mai profunde motivații și determină modul în care luăm decizii, ne comportăm și acționăm. Când aceste nevoi sunt satisfăcute constructiv, creativ și la un nivel cel puțin satisfăcător, ne simțim fericiți și împliniți. Când nu le împlinim sau le împlinim distructiv, ne simțim nefericiți, deprimați, obosiți, nesiguri. Cum lucrurile astea se întâmplă la un nivel subconștient, de cele mai multe ori nu ne dăm seama de ce ne simțim cum ne simțim și de ce facem ceea ce facem.
Încerc să îți explic pe scurt care sunt și cum se manifestă, dar sigur, nuanțele sunt cu mult mai multe.
1. Nevoia de siguranță. Prima nevoie este nevoia de stabilitate, siguranță și confort.
Cu toții vrem să ne simțim în siguranță, să evităm durerea, să ne simțim confortabil în mediul în care trăim, în relațiile pe care le avem. Avem nevoie de un acoperiș asupra capului, să știm că avem ce mânca și acum dar și mâine, să avem stabilitate financiară, că dacă se întâmplă ceva există o soluție etc.
Pentru fiecare dintre noi, însă, această nevoie se manifestă diferit. Pentru unii siguranța poate însemna ajutorul de șomaj, pentru alții salariul pe care îl încasează în fiecare lună, relația cu un partener, un cont cu câteva milioane de euro sau mii de alte variante. Stabilitatea mai înseamnă și orice altceva recunoaștem ca fiind parte constantă din viața noastră. La acest nivel regăsim ceea ce definim ca fiind zona de confort. Iar zona de confort nu e mereu confortabilă.
Împlinirea distructivă a acestei nevoi duce la unele dintre cele mai urâte situații în care ne putem găsi vreodată. Dacă pentru cineva siguranța înseamnă partenerul, atunci partenerul poate fi abuziv, poate fi alcoolic, poate fi oricum, numai să fie. Dacă partenerul amenință cu plecarea, atunci persoana poate „recurge” la orice poate ține partenerul „legat”.
Urmărește ce spui despre tine dacă te pune cineva să te descrii. De obicei, ce spui după sintagma „eu sunt” reprezintă ceea ce recunoști tu în viața ta. Și asta înseamnă siguranța pentru tine. Și sărăcia poate fi manifestarea acestei nevoi. Culmea, așa-i? Așa e.
De ce copiii se îmbolnăvesc când merg la grădiniță? Pentru că intră în comunitate, e explicația oficială. Ia-i scos din casă și până atunci, nu? De ce brusc comunitatea de la grădiniță îi îmbolnăvește? Explicația este mult mai subtilă și nu are legătură cu ieșirea în comunitate decât în prea mică măsură. Revin și repet: lucrurile astea nu se întâmplă la nivel conștient.
2. Nevoia de varietate/ nesiguranță. A doua nevoie umană este nevoia de stimulare și schimbare.
Cu toții avem nevoie de puțină varietate în viața noastră. Nu putem trăi același lucru în fiecare zi. Nu putem mânca aceleași feluri de mâncare în fiecare zi. Corpul, mintea, psihicul nostru au nevoie și de incertitudine, schimbare, exercițiu, varietate, suspans și surpriză. Varietatea aduce entuziasm și avem nevoie de entuziasm pentru a simți că trăim.
Unii își împlinesc această nevoie uitându-se la televizor, alții făcând sporturi extreme, alții intrând în diverse activități, mai mult sau mai puțin riscante. Cuvintele cheie pentru această nevoie sunt: teamă, emoții, instabilitate, schimbare, divertisment, suspans, efort, surpriză, conflict, criză. Cum crezi că îți împlinești această nevoie atunci când îți e frică de schimbare? Înțelegi paradoxul? Avem nevoie de schimbare ca să supraviețuim și rezistăm la schimbare din frică.
Împlinirea distructivă a acestei nevoi poate genera foarte multe conflicte și extrem de multe situații neplăcute. Învață să accepți schimbarea ca pe o parte firească a vieții și vei vedea cât de multe lucruri se transformă în bine.
3. Semnificația. Cea de-a treia nevoie umană este reprezentată de necesitatea de a fi special, unic, demn de atenție.
Avem nevoie să ne simțim importanți, necesari, doriți. Ne putem simți semnificativi atunci când obținem, construim, reușim, dar și când rupem sau distrugem. Ne putem simți importanți atunci când iubim pe cineva, dar și când rănim. Ne putem simți importanți când tăiem calea cuiva în trafic. Ieși pe stradă și vei vedea toate împlinirile distructive ale acestei nevoi în mai puțin de 30 de minute.
Această nevoie ne determină să ne ridicăm standardele, dar ne poate duce și la separare, la orgolii foarte mari, la distrugere. Ne putem împlini această nevoie ajutând sau sacrificându-ne, acceptând o slujbă care nu ne place sau una în care putem face o diferență, contribuind la comunitate sau căutând puterea cu orice preț, eșuând sau câștigând.
Cuvintele cheie pentru semnificație sunt: mândria, importanța, standardele, realizarea, performanța, perfecțiunea, evaluarea, disciplina, concurența, respectul și respingerea.
Atunci când această nevoie nu este împlinită constructiv, nu mă simt importan(ă) pentru nimeni, nici măcar pentru mine, atunci pot ajunge în situații limită care nu îmi fac bine nici mie, dar nici nimănui altcuiva.
Când „nu am nevoie de nimeni”, sunt important(ă). Când mă sacrific pentru toți și toate sunt important(ă). Când le știu pe toate, sunt important(ă). Când îmi bat/cert nevasta/bărbatul sunt important(ă). Când țip la copiii mei și îi pedepsesc sunt important(ă). Când ajung șef și urlu la subalterni sunt important(ă).
Cunoști oameni de genul ăsta? Dă-le importanța de care au nevoie la modul creativ (laude, încurajări, cuvinte frumoase, spune-le că sunt speciali, că îți pasă, că ai nevoie de ei etc.) și ai să vezi transformare. Se produce aproape instant. Încearcă.
4. Nevoia de conexiune și iubire. Cea de-a patra nevoie umană este nevoia de a te simți conectat cu alții și cu tine, de a aparține, de a primi și a oferi iubire.
Avem nevoie de legături cu alte ființe umane, de iubire de toate felurile, de la iubirea pe care ne-o oferă părinții, până la iubirea partenerului de viață. Nevoia de atingere umană. Încă de la naștere și până murim, această nevoie se manifestă în tot ce facem.
Pentru unii nevoia de iubire înseamnă poveștile cu Ileana Cosânzeana, pentru alții un grup mare de prieteni, pentru alții o familie numeroasă. Iubirea de sine intră tot aici. O baie cu spumă mă poate face să simt că mă iubesc, că sunt în contact cu mine. Sau o excursie foarte scumpă. Sau un masaj. Dar și fumatul. Ai auzit oameni spunând ceva de tipul „dacă renunț și la fumat nu mai am nici o bucurie, mai bine mor”? Ei bine, chiar e adevărat. Sigur că soluția nu este să fumeze, ci să își împlinească această nevoie făcând altfel de lucruri care să îl/o facă să simtă că este în contact cu sine, că este iubit(ă), că își acordă atenție. „Răsfățul” de orice fel este împlinirea acestei nevoi.
Avem nevoie să ne dăruim și nouă, dar și celorlalți, în aceeași măsură avem nevoie să și primim. Dacă ajungem în zona distructivă, putem ajunge la depresie. Sau la adicții de orice natură. De cele mai multe ori tristețea, depresia, anxietatea, dependențele au o legătură cu această nevoie de conexiune.
5. Nevoia de creștere. Prima dintre nevoile care au legătură cu împlinirea și cea de-a cincea nevoie în ierarhia generală este nevoia de a învăța și de a ne dezvolta calitățile și capacitățile.
Nevoia de a ne dezvolta emoțional, mental și spiritual. Este o nevoie superioară, care deși prezentă la toată lumea, doar puțini și-o împlinesc constructiv și creativ. Ne dezvoltăm și ne schimbăm fizic pe măsură ce îmbătrânim, ne dezvoltăm și ne schimbăm emoțional cu fiecare experiență, ne dezvoltăm mental de fiecare dată când învățăm ceva.
De avut în vedere, însă, că și experiențele negative ne dezvoltă. Tot ce avem și dorim să păstrăm în viața noastră (banii, sănătatea, relațiile, fericirea, iubirea) trebuie cultivate, crescute, dezvoltate. Altfel, vor degenera.
Unii oameni răspund acestei nevoi prin mersul la sală (își dezvoltă corpul), alții prin creșterea averii, alții prin cursuri, cărți, evoluție socială, evoluție la locul de muncă etc. Unii evoluează în bine, alții în rău.
6. Nevoia de contribuție. Ce-a de-a șasea nevoie este nevoia de a da altora fără să aștepți nimic înapoi.
A șasea nevoie ne determină să ne depășim propriile noastre nevoi și să facem lucruri pentru alții. Poate fi acordarea de timp familiei, acordarea de timp în folosul comunității (voluntariat), donații, cadouri. Poate fi o meserie în care simți că ajuți. Dar poate fi și sacrificiul constant pe care îl faci pentru ca ceilalți să fie bine. Contribuția este esențială pentru un sentiment de împlinire și pentru fericire, dar fii foarte atent(ă) la zona de sacrificiu. Contribuția nu trebuie să fie echivalentă cu punerea ta la coada listei de persoane din viața ta.
Acum că înțelegi aceste nevoi, pune-ți întrebarea: cum ți le împlinești? Evenimentele din viața ta, ce nevoi(e) împlinesc? Ce faci pentru a-ți împlini aceste nevoi? Care crezi că este nevoia cea mai importantă pentru tine? Ce alegeri și ce decizii iei? De ce? Cum reflectă deciziile și alegerile tale aceste nevoi?
Dacă vrei să detaliezi acest subiect, am scris și despre tipurile de problemele cu care ne putem confrunta din această perspectivă – poți citi aici.
Dacă ți-a plăcut și vrei să mai citești ce scriu, poți să te înscrii la newsletter și vei primi informațiile direct pe email. Vrei un instrument de lucru? Citește aici despre Mini-ghidul de transformare.
Ține legătura cu mine: Facebook, Linkedin, Instagram.
Dacă vrei să-l vezi și pe Tony Robbins povestind despre acest subiect, click aici.